Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Московски се срещна с Генералния секретар на ТРАСЕКА 03.11.2009
Голям размер

Ивайло Московски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Национален секретар на ТРАСЕКА в България се срещна с  Генералния секретар на ТРАСЕКА Жанторо Сатъбалдиев.

Двамата обсъдиха развитието на организацията и подготвяните реформи, които включват промяна на срока на мандата на Генералния секретар, с цел подобряване на работата по проектите, промяна в структурата на Постоянния секретариат, активно участие на председателстващата страна в дейността по ТРАСЕКА.  Зам.-министър Московски посочи, че подготвяните промени са от голямо значение за организацията, както и за България, като активен участник в работата на ТРАСЕКА. На практика страната ни осъществява физическа връзка между региона на ТРАСЕКА и трансевропейските мрежи и същевременно е уникален пример за участие в перспективното сътрудничество между Европейския съюз и Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия, допълни той.

Посещението на Генералния секретар на ТРАСЕКА у нас е в рамките на консултациите, провеждани с националните секретари в страните-участници в програмата, относно бъдещото реформиране на организацията. Процеса на реформирането ТРАСЕКА започва в изпълнение на Решенията на извънредното заседание на МПК ТРАСЕКА на 4 декември 2008 г. в Баку, във връзка с развитието на Югоизточната ос за разширяване на Трансевропейската транспортна мрежа при подкрепата на ЕК.

*** За сведение:

Програмата ТРАСЕКА (Транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия) стартира на конференция, проведена в Брюксел през м. май 1993 г. като Програма за техническо съдействие, финансирано от Европейския съюз, за развитие на транспортния коридор по направление Запад-Изток от Европа през Черно море, през Кавказ, Каспийско море и Централна Азия. Европейският съюз предлага тази програма в качеството й на алтернативен маршрут, който следва да стане допълнение към всички други маршрути. Понастоящем ТРАСЕКА обединява 13 страни. През 1998 г. беше подписана Основната многостранна спогодба (ОМС) за международен транспорт за развитието на коридора Европа-Кавказ-Азия, а през 2000 година е учредена Междуправителствената комисия ТРАСЕКА, в състава на която влизат представители (министри на транспорта, а където такива няма - вице-премиери), съответно упълномощени от правителствата на страните, подписали спогодбата. Република България е обвързана с разпоредбите ОМС на чрез акта на ратификация на спогодбата от Народното събрание през 1999 г.

За допълнителна информация:
Милан Мартинов Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed