Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МС одобри изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата 23.12.2009
Голям размер

По инициатива на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в Министерски съвет бе внесен и одобрен Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата.

Чрез промените се въвеждат пакет от ефективни и строги мерки, които ще осигурят противодействие на нарушения като фиктивното преминаване на технически преглед и черния пазар за шофьорски книжки.

За изпълнителите на годишен технически преглед на моторно превозно средство, които са нарушили закона, се въвежда глоба от 5 000 лв. и отнемане на разрешението за постоянно. Предвижда се предварително изпълнение на тези мерки.

Въвежда се лична отговорност на служителите, които извършват техническите прегледи. Имайки предвид европейския опит в тази посока, се вменява отговорност на едно единствено лице - технически специалист, който ще извършва проверката и ще носи отговорност за заключенията по отношение на изправността на автомобила. Въвеждат се и нови изисквания към лицата, кандидатстващи за издаване на разрешение на периодични прегледи.

Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение, чрез която ще се заснема самия преглед и офиса на ръководителя на дейността с цел да се гарантира реалното му извършване и последващия контрол.

Допълненията в Закона при провеждането на обучението за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство са насочени към намаляване на субективните фактори. Въвеждат се технически устройства, позволяващи извършването на аудио-визуални записи по време на практическия и теоритичния изпит. Тези устройства ще бъдат собственост на ИА «Автомобилна администрация». Техническите устройства позволяват архивиране и съхраняване на записите, за нуждите на последващия контрол, както и гарантират невъзможността за манипулация.

За нарушение при извършване на обучението досега глобата е била от 100 до 1000 лева, а сега глобата е 5000 лева и отнемане на разрешението.

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата се създават и условия и ред за извеждане от държавната администрация на дейността по извършване на психологически изследвания.

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed