Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България и Турция постигнаха напредък в областта на транспорта 29.01.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи днес на пресконференция резултатите от 22-то заседание на българо-турската комисия по транспорт, което се проведе тази седмица в Анкара.

По време на двудневната работа на комисията бяха обсъдени състоянието и перспективите в областта на железопътния, водния, въздушния и автомобилния транспорт.

В сферата на автомобилния транспорт бе определена квота за разрешителните за всички видове транзитни и двустранни превози, като беше постигнато увеличаване с 40 % (от 12 500 на 17 000) на квотите от типа празен - пълен (това е разрешително, при което товарният автомобил влиза на територията на чужда страна празен, взима товар и го доставя до България). При типа разрешителни за превоз за/от трета страна беше постигнато увеличение на квотите със 100 % (от 500 на 1000). Представителите на браншовите организации изразиха своето задоволство от преговорите, защото са били изпълнени над 80% от исканията им.

В областта на водния транспорт България и Турция се договориха да бъдат развити фериботни връзки, като бъдат открити редовни фериботни линии между Варна и турските черноморски пристанища Самсун и Зонгулдак.

В сферата на железопътния транспорт беше постигната договореност за сътрудничество при разширяване на комбинираните превози между двете страни, в това число и превози от типа ро-ла /качване на товарни автомобили на влакове/. Турската страна изрази готовност да се присъедини към ро-ла проекта, който развива България в отсечката Свиленград - Драгоман. Това ще спомогне част от турските транзитни тежкотоварни превози през България да се осъществяват чрез железопътен транспорт.

В областта на въздушния транспорт страните се споразумяха за разширяване на броя и обхвата на полетите между България и Турция, като полети ще се извършват съответно до четири града в Турция /Анкара, Истанбул, Бурса и Измир/ и България /София,Пловдив, Варна и Бургас/. Отпадат ограниченията за всички видове карго превози.

В края на срещата министър Александър Цветков заяви, че преговорите с турската страна са успешни. Те отразяват готовността и политическата воля на двете страни да си сътрудничат при решаването на транспортните въпроси възникнали между тях и са добър знак за развитието на двустранните отношения.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от 22-то заседание на българо-турската комисия по транспорт в Анкара


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed