Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Работните групи в областта на водния транспорт започнаха работа 10.02.2010
Голям размер

Две от създадените със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков работни групи в областта на водния транспорт проведоха първото си заседание.

Екипът, натоварен със задачата да изготви предложение за изменения и допълнения в Кодекса на търговското корабоплаване обсъди възможности, които да засилят интереса към плаването под българско знаме. Основен акцент в дискусията бе поставен на проблемите, свързани с подобряване на инвестиционния климат: доразвиване и усъвършенстване на института на морската ипотека; усъвършенстване уредбата на регистрацията на корабите; необходимостта от разработване на материята на морските искове; нуждата от по-детайлно разработване на трудовоправните отношения с членовете на корабните екипажи; разследването на произшествия в морския транспорт и др.

Всички присъстващи подкрепиха идеите и се обединиха около виждането, че освен промените в заключителния доклад на работната група следва да се изложат и идеите за изработването на изцяло нов нормативен акт, регламентиращ корабоплаването. Изказани бяха становища за необходимостта от изработването на отделни закони, уреждащи плаването по море и по вътрешни водни пътища, предвид спецификата на всяко едно от тях.

Другата работна група, която проведе първото си заседание, има за цел да изработи предложение за ясна, последователна и непротиворечива нормативна уредба по всички въпроси, обект на регламентация от Морската трудова конвенция от 2006 г. На заседанието бе взето решение да се направи предложение за изменение на Кодекса на търговското корабоплаване, в който да бъдат установени норми, регламентиращи полагането на труд на борда на кораб и транспониращи изискванията на конвенцията. Беше одобрено също и предложение за създаване на фонд, който да се използва при невъзможност на работодателя да изплати обезщетение. Относно „Компенсацията на моряците при погиване или потъване на кораба" бе постигнат консенсус при случаите, в които на моряка не бъде предложен нов договор в рамките на 15 дни или трансфер на друг кораб, корабопритежателят да бъде задължен да изплати парични компенсации.

В състава на работните групи участват както представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Морска администрация", ДП „Пристанищна инфраструктура", така и браншовите организации от сектора.

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed