Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Цифрови библиотеки и пестене на енергия с най-голямо финансиране по програма “Подкрепа за ИКТ политики” на ЕК 16.02.2010
Голям размер

Проектите за разширяване на съдържанието на европейската цифрова библиотека Europeana, ще получат най-голямо финансиране в Четвъртия конкурс на Програма "Подкрепа за ИКТ политики" от Рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" на Европейската общност. Възможностите за участие на български организации бяха представени днес на информационен ден, организиран от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От общия бюджет на конкурса - 107 млн. евро, 30 милиона евро са предназначени за обогатяване на съдържанието на Europeana.  Платформата предоставя многоезичен достъп от една точка до цифрово съдържание, разпределено в европейските библиотеки, архиви, музеи, публични и частни колекции. Става дума за материали от вестници, книги, аудио и видеоматериали от общоевропейско значение с ясни интелектуални права.

Средствата за проекти за използване на информационни и комуникационни технологии за ниско въглеродна икономика и „интелигентна" мобилност са 19 милиона евро. Тази тема подкрепя политиката на ЕС за преход към енергийно ефективна икономика.

 

При прилагане на технологични иновации и промяна в поведението на потребителите, има потенциал до 2020 година за намаляване на консумацията на енергия в сградите с 11 на сто, а на вода - с 40 на сто. Това са и конкретните цели на пилотните проекти - чрез внедряване на интелигентни системи за отчитане на консумацията в реално време, потребителите да оптимизират използването на енергия и вода. В пилотните проекти трябва да се включат държавни, общински сгради и общежития, както и представители на потребителите. Участниците трябва да докажат с 15 на сто намаление на консумацията на енергия и вода в пикови часове и на годишна база, както и 20 на сто по-малко емисии на въглероден двуокис в сградите.

 

Останалите тематични области в които ще бъдат приемани проекти са:

          • ИКТ за здравеопазване и за социално приобщаване /14 млн евро/. Предвижда се разширяване на пилотния проект "epSOS" по оперативна съвместимост в електронното здравеопазване за картони на пациентите и електронни рецепти.
          • Отворени иновации за бъдещи интернет базирани услуги в „интелигентните" градове/15 млн. евро/. Ще се финансират платформи за предоставяне на Интернет базирани услуги в градовете.
          • ИКТ за подобряване на публичните услуги за гражданите и бизнеса /13 млн. евро/. Темата подкрепя плана за действие за осъществяване на еПравителство на ЕС.
          • Многоезично УЕБ пространство /16 млн. евро/. Целта е да се промени ситуацията в момента - въпреки, езиковото многообразие в Европа, само на една трета от официалните езици на ЕС се подържат продукти, услуги или ресурси от общ интерес. Това налага спешни действия за разгръщане на системи за уеб базирани машинни преводи.

Информация

От 2007 г. досега са организирани три годишни конкурса по програма «Подкрепа за ИКТ политики». През 2009 г. българските организации, които са се включили, са получили финансиране  в размер на 1,745 млн. евро. Участвали са 33 наши организации (държавни институции, малки и средни предприятия, университети и неправителствени организации). Осем проекта с 14 български участника са били успешни. Най-активни са малките и средни фирми, което се оценява високо от Европейската комисия.

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg

Приложения
 Rabotna_programa_2010.pptm (312.24 KB)
 Cifrovi_biblioteki.pptm (217 KB)
 Otvoreni_inovacii.pptm (645.23 KB)
 Mnogoezichen_web.pptm (222.23 KB)
 IKT_za_energiina_efektivnost.pptm (942.93 KB)
 IKT_za_publichni_uslugi.pptm (229.29 KB)
 IKT_za_zdraveopazvane.pptm (227.58 KB)
 Kak_da_podgotvim_proekt.pptm (453.44 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed