Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България ще проучи възможността специализиран кораб на EMSA да бъде базиран в наше пристанище 10.03.2010
Голям размер

България ще проучи възможността специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност /ЕMSA/, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни  нефтени разливи, да бъде базиран в наше пристанище. Това заяви Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”, на пресконференция след приключването на съвместно учение между Р България и EMSA. Участниците в събитието направиха разбор на проведените действия и се обединиха около мнението, че учението е преминало успешно и е постигнало предварително набелязаните цели. Благодарение на това учение успяхме да проверим на практика взаимодействието между България и Европейската агенция по морска безопасност, анализите, които предстои да направим, ще помогнат да оценим готовността на нашата страна да реагира адекватно при подобни бедствия, допълни Сергей Църнаклийски. Според Берн Блум, ръководител на отдел „Предотвратяване и реагиране при замърсявания” в ЕMSA, агенцията има в лицето на България надежден и лоялен партньор. Никоя държава не е в състояние сама да се справи с такъв мащабен нефтен разлив, точно затова EMSA e изградила мрежа, чрез която може да подпомогне всяка от страните членки на общността, допълни той.

От българска страна в учението участваха два катера на ИА „Морска администрация”  – „Спасител 1” и „Спасител 3”, граничен полицейски катер на Граничен полицейски участък Варна, два нефтени събирача – моторен танкер Русалка и НС 30, бонозаградител, оборудван с 600 м боново заграждение на „Поддържане на чистотата на морските води” АД. EMSA се включи с два специализирани кораба, оборудвани с най-съвременни средства за борба с нефтените разливи – m/v "GSP Orion" и m/t "Santa Maria". Военноморските сили имаха готовност да се включат също с вертолет Ми 14 и медицински катер. Българският морски квалификационен център бе осигурил кораб за наблюдателите.

На учението присъстваха представители на ИА "Морска администрация", EMSA, областната управа на Варна, Военноморските сили, Гражданска защита, Гранична полиция, "Поддържане чистотата на морските води" АД и др.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от съвместното учение между Р България и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA)


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed