Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Александър Цветков направи "първа копка" за изграждането на речна информационна система на р. Дунав 14.06.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес, 14 юни 2010 г., даде старт на проекта „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав” (БУЛРИС) – първа фаза. Изграждането се финансира по Оперативна програма „Транспорт” и трябва да бъде завършено през 2011 г.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията определи като един от основните си приоритети – ускоряването на проектите, финансирани със средства от европейските фондове, заяви по време на церемонията министър Александър Цветков. Един от тези проекти, който трябва да се реализират със средства по ОП "Транспорт" е БУЛРИС, затова направихме всичко възможно, за да не изоставаме от предварителния график на проекта, допълни министър Цветков.

Първата фаза от БУЛРИС е планирана за реализация в периода 2007 – 2011 г. Тя включва предварителните проучвания, проектирането на системата, разработването на тръжната документация и провеждането на търг за изграждане на основната инфраструктура на речната информационна система.

Днешното събитие се проведе в гр. Русе на пристанище „Русе-център”. След официалната церемония журналистите и гостите се запознаха с ползите и функциите на информационната система от борда на речен кораб. По време на кратката разходка по р. Дунав бе направена Power Point презентация и визуализиране на плавателния съд на електронна карта.

На церемонията присъстваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, народни представители, изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Евгений Москов, областният управител на Русе Пламен Стоилов и др.

* Проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изграждането на речни информационни системи във всички участъци на р. Дунав, контролирани от отделните държави, ще позволи създаването на единна навигационна система, която да осигури ефективно и безопасно корабоплаване по една от най-големите речни магистрали в Общността. В българската част на реката все още няма изградена подобна речна информационна система. Това поставя страната ни в неравнопоставено положение спрямо останалите държави в Общността, защото не е включена в общата европейска система за обмен на информация.

Проектът БУЛРИС е включен в приоритетна ос IV на ОП „Транспорт” – „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешни водни пътища” и ще бъде осъществен в три фази в рамките на програмния период до края на 2013 г. ДП „Пристанищна инфраструктура” е бенефициент по проекта. Индикативният бюджет на БУЛРИС е около 30 млн. лева, а на първа фаза – 15 млн. лева.

 

Снимки от страртирането на проекта за изграждане на речна информационна система на р. Дунав

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

Приложение
 Презентация на ползите от изграждането на речна информационна система в българската част на р. Дунав (1.27 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от стартирането на проекта за изграждане на речна информационна система на р. Дунав


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed