Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТИТС обяви анкети за име и регистър на националния интернет адрес на кирилица 21.07.2010
Голям размер

Нова анкета за името на националния домейн на кирилица е публикувана на уебсайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията http://www.mtitc.government.bg/. Целта на допитването е да се проучи нагласата на българските интернет потребители за име на домейна на България на кирилица.

МТИТС търси общественото мнение за отхвърленото име „бг", за наличие на домейн на България на кирилица или за четири от най-предпочетените имена в първата анкета от декември 2009 година. Това са „бгр", българия", „бъл" и „бя".

Изборът на ново име се налага от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите ICANN да регистрира символите „бг" за национален домейн на кирилица. Причина за оценката на независимите експерти е визуалната прилика на предложението със съществуващи двубуквени домейни. Въпреки широката обществена подкрепа в България за „бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет имената са световен ресурс и играят важна роля за стабилността на глобалната мрежа. Независимо от отказа, МТИТС има готовност да използва всички възможности за повторно заявяване на домейна „бг", ако допитването потвърди, че това е единствения приемлив избор за българското общество.

Целта на втората анкета е да направи проучване за отношението на българския интернет потребител към модела на управление на домейна от първо ниво за България „.bg".

Процедурата за регистриране на домейни на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес. 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed