Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ДП „Пристанищна инфраструктура” представи напредъка по проекта ECOPORT 8 12.08.2010
Голям размер

Екипът на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) представи днес в гр. Бургас напредъка в изпълнението на проекта ECOPORT 8.

По време на пресконференцията бе разяснено, че в рамките на проекта ECOPORT 8 (2009-2012) се предвижда да бъдат извършени изследвания и тестове, въз основа, на които ще се изготви база за екологично сертифициране на пристанищата като се вземат под внимание националните нормативни изисквания, както и тези на Европейския съюз за създаването на пилотна мониторингова система. В  България тя ще бъде изпробвана първо на пристанище Бургас.  

ДППИ си поставя за цел да информира българската общественост за предоставените от Европейския фонд за регионално развитие средства за екологичното сертифициране на българските пристанища и по-специално на порт Бургас - първото българско пристанище, което ще бъде екосертифицирано.

Проектът „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор” (ECOPORT 8) е част от приоритетна ос 2 на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа (2007-2013). Той е одобрен за финансиране сред 1099 предложения. Индикативният му бюджет е 324 200 евро, като 85% от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта на ECOPORT 8 е да подобри качеството на пристанищата, поставяйки като основен приоритет предотвратяването от замърсяване на водата, въздуха и инфраструктурата в пристанищните райони и прилежащата брегова зона посредством тясното сътрудничество между научните институти и местните пристанищни власти. Друга основна цел е съхраняването на естествените ресурси в пристанищните зони и прилежащите крайбрежни територии.

Крайният резултат от проекта трябва да бъде постигане на безопасен, сигурен, екологичен и ефикасен морски транспорт, изграждане на модерни пристанища, които да осигуряват подходяща среда за цялостното икономическо развитие на страната и интеграция в международен план – в интерес на екологията, икономиката, населението и общините.

ECOPORT 8 включва пристанища от Коридор 8, за които да бъдат дефинирани общи стандарти. Партньори по проекта са пристанищните власти и научните институти от шест страни: Италия, Гърция, Румъния, Черна гора, Албания и България. От българска страна Държавно предприятие ”Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е партньор и събенефициент по проекта. Друг български партньор е Институтът по водни проблеми към БАН.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed