Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Автомобилна администрация проведе акция срещу нелегални превози на пътници 18.11.2010
Голям размер

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” днес проведе специализирана акция срещу нелегални превози на пътници. Инспекторите на агенцията провериха няколко служебни микробуса, превозващи пътници. Те установиха, че се извършва нелегален превоз срещу заплащане, за което съставиха три акта.

Всяка фирма, която превозва служителите си до работното място, е задължена да издава служебна карта с лични данни и снимка. Практика е, когато има свободни места, шофьорите да качват пътници срещу заплащане.

Подобен вид нелегални превози са изцяло в сивия сектор, тъй като превозват пътниците по нерегламентирани линии и не отчитат приходи, с което ощетяват националния бюджет. Тези нелегални превози не гарантират сигурността на пътниците, тъй като те нямат билети и съответно застраховка.

В момента санкцията за такива превози е глоба между 100 и 200 лева за шофьора на превозното средство.

За да бъдат преустановени тези нелегални превози, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията направи предложения за изменение на Закон за автомобилните превози. След приемането на закона ще бъдат прилагани нови принудителни административни мерки, като спиране от движение на моторното превозно средство, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без за него да има необходимите документи за извършване на съответния превоз, за срок 6 месеца при първо нарушение и 12 месеца при второ.

Предвижда се временно да се отнема свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който е нарушил правилата за времето за управление, прекъсване на управлението или почивка – докато не бъде ползвано времето за прекъсване или почивка. Мерките ще се изпълняват чрез сваляне на предната табела с регистрационен номер, отнемане на документа за регистрация на превозното средство и отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в зависимост от нарушението.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed