Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТИТС и интернет общността ще засилят диалога с Корпорацията за интернет имената и адресите за „бг” 13.01.2011
Голям размер

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ и организациите, които представят интернет общността в България, ще засилят диалога с Корпорацията за интернет имена и адреси /ICANN/ във връзка с желанието за регистриране на „бг” за домейн на държавата ни на кирилица. Това реши работна група от представители на МТИТС, ICANN, Регистър.БГ, Суперхостинг.бг, УНИНЕТ, Баском, Българската уеб асоциация, БАИТ. Обсъждането бе по инициатива на министерството, за да бъдат обсъдени общи действия за интернет името на България на кирилица.  

Експертите се обединиха около мнението, че след отказа на ICANN да регистрира „.бг” по бързата процедура поради визуална прилика със съществуващи символи на латиница, българската страна ще изчака втора възможност да кандидатства с желаното име.  МТИТС ще се обърне към Съвета по стандартизация на географските имена да предприеме действия за вписване на стринга „бг” в официалните списъци на ООН с кодове на държавите. Това ще бъде допълнителен аргумент в полза на желанието на България да регистрира тези символи и в интернет пространството на кирилица, според участници в работната група.

Представителите на интернет общността отхвърлиха сценариите България да кандидатства за домейн с трибуквен стринг  или да прекрати действията по регистрация на интернет име на кирилица. Диалогът между министерството и неправителствения сектор в областта на интернет управлението продължава в партньорство.

През ноември 2009 г. МТИТС изготви план за подготовка на участието на България в бързия процес на регистрация на домейни на майчин език. През декември 2009 г. стартира онлайн допитване за името на кирилица и за това какви са очакванията от регистъра на този нов домейн. Заявката за символите бе подадена в ICANN на 19 февруари 2010 г., а на 18 май 2010 г. получихме отказ за регистрация на стринга.  Бързата процедура не предвижда възможност за подаване на възражение и преразглеждане. В периода юли-август 2010 г. МТИТС проведе ново обществено допитване, с цел да се проучи нагласата на българските интернет потребители за ново име на домейна на България на кирилица. Резултатите от анкетата потвърдиха отново, че „бг” е фаворит в интернет общността.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed