Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Александър Цветков: Направихме първи истински удар срещу сивия сектор в транспорта 31.03.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи резултатите от борбата с нелегалните превози. Министър Цветков заяви, че за първи път се прави истински удар срещу сивия сектор в транспорта. Това е реалната помощ за автомобилните превозвачи в България. Това са напълно незаконни превози, които нанасят сериозна икономическа вреда на законните превозвачи, каза още министър Цветков. Той обяви, че от 1 март, когато влязоха в сила промените в Закона за автомобилните превози, до сега инспекторите на Автомобилна администрация са заловили 63 автомобила, с които се извършват незаконни превози. Всички те са спрени от движение за 6 месеца, като са им отнети предните регистрационни табели и документите за регистрация. Едно от тези превозни средства дори е с испански номер. С него са извършвани незаконни превози на пътници, заяви още министър Александър Цветков.

Най-голям е броят на заловените леки автомобили – 34. С тях са извършвани незаконни таксиметрови превози. 18 са товарните автомобили със свалени регистрационни табели. Причината за тяхното задържане е извършването на превози без лиценз. 11 са автобусите и микробусите осъществяващи междуселищни превози на пътници без лиценз.

През месец март временно са спрени от движение и 272 превозни средства, на които са свалени предните регистрационни табели до заплащане на наложената санкция и отстраняване на нарушението. Това са 265 чуждестранни автомобили и 7 извършващи превоз по автобусна линия под формата на случаен превоз по направление Перник – София.

Общата сума от събраните глоби за периода от 1 март 2011 г. до 30 март 2011 г. е 373 550 лв.

 


  

 

След влизането в сила от 1 март на промените в Закона за автомобилните превози инспекторите на Автомобилна администрация имат възможност реално да спират от движение МПС, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без да е лицензирано или регистрирано за извършване на съответния превоз (незаконен превоз). Спирането от движение става чрез сваляне на предната регистрационна табела, отнемане на документа за регистрация на превозното средство и отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в зависимост от нарушението за 6 месеца при първо нарушение и 12 месеца при второ и определяне мястото за домуване на моторно превозно средство.

Разходите във връзка с домуването на превозното средство на определения платен охраняем паркинг са за сметка на водача, извършил превоза, като превозното средство се задържа до заплащането на тези разходи. Собственикът на моторното превозно средство може да отведе същото от паркинга, определен като място за домуване, след заплащане на наложената с влязло в сила наказателно постановление глоба и осигуряване на репатриращ автомобил.

До момента спирането от движение на МПС беше само до заплащане на глобата чрез отнемане на документите, но това не решаваше проблема, тъй като превозното средство можеше да продължава да се използва за незаконна дейност от друг водач.

Другата промяна в Закона за автомобилните превози, свързана с борбата със сивия сектор в автомобилните превози е временно спиране от движение на моторно превозно средство, с което се извършва превоз на пътници или товари, до заплащане на наложената глоба или отстраняване на нередността. Мярката се прилага чрез сваляне на предната регистрационна табела и отнемане на документа за регистрация на превозното средство. След заплащане на глобата или отстраняване на нередността превозното средство се освобождава.

Тази мярка се предприема когато:

-          превозът се извършва без разрешително, което се изисква по силата на двустранни международни договори;

-          при обществен превоз на пътници по автобусни линии под формата на случаен превоз;

-          международен превоз на товари, когато превозното средство се управлява от водач, гражданин на държава, която не е членка на Европейския съюз, който не отговаря на изискванията;

-          превоз на пътници или товари, когато нарушителят няма постоянен адрес на територията на Република България.

 

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
GSM: 0886 843 060
Тел: 02/ 9409 416
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed