Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Европейската комисия удължава финансирането за Дунав мост 2 29.06.2011
Голям размер

Проектът за Дунав мост 2 ще получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия до няколко седмици. Това стана ясно по време на заседанието на Комитета за наблюдение на ИСПА, който се проведе на 28 и 29 юни.

Искане за удължаване на финансовия меморандум бе изпратено от България и от Румъния. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години. 

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор – за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

По време на заседанието бяха обсъдени и другите два проекта в сектор транспорт на ИСПА – жп линията Пловдив – Свиленград и АМ „Люлин”. По фаза 1 на жп трасето, от Крумово до Първомай,  са изпълнени 98% от строителните работи. Дейностите по железния път са приключили, а  контактната мрежа е готова. Остава да бъдат завършени електрификацията, въвеждането в експлоатация на надлезите по трасето и изграждането на подстанция Крумово, като към момента са изградени 85 % от нея. Разплатените средства по фаза 1 са в размер на 89,3 млн. евро. По фаза 2, от Първомай-Димитровград, са изпълнени 78% от строителните работи, а разплатените средства са 55,5 млн. евро.  Останалата част от линията, от Димитровград до Свиленград, бе включена в обхвата на Оперативна програма „Транспорт”, като апликационната форма на проекта вече е готова и е изпратена в Европейската комисия.

От Агенция „Пътна инфраструктура” показаха кадри от вече готовата и пусната в експлоатация автомагистрала „Люлин”. Представителите на Европейската комисия изразиха задоволство, че виждат проекта завършен.

Към днешна дата общото изпълнение в сектор транспорт на ИСПА показва, че са разплатени над 490 млн. евро, съобщиха от МТИТС.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
GSM: +359 887 642 869
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed