Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, земеделието и туризма бяха основните акценти от проведеното заседание между правителствата на Република България и Държавата Израел 07.07.2011
Голям размер

Развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в областта на икономиката, земеделието и туризма бяха основните акценти от проведеното днес в София съвместно заседание между правителствата на Република България и Държавата Израел.

В рамките на работното посещение на министър-председателя Бенямин Нетаняху, който пристигна в страната ни по покана на българския премиер Бойко Борисов, между двете правителства бяха подписани Протокол за изменение към Договора за насърчаване и взаимна защита на интересите, както и Споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената научноизследователска и развойна дейност в частния сектор. На официалната церемония в Министерски съвет двамата министър-председатели парафираха Съвместна декларация на правителствата на Република България и Държавата Израел.

„И двете страни ще работим по предложението на Комитета по храните в ООН за създаване на Световна хранителна банка. Ще положим огромни усилия за да използваме природните възможности на България и ще се опитаме да пренесем опита на израелската високотехнологична мощ в управлението на земеделието”, заяви пред журналисти след края на официалните разговори премиерът Бойко Борисов.

Той поясни, че ще бъдат търсени възможности за реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката, както и че ще бъдат предприети конкретни действия за привличане на израелски инвестиции в изграждането на водна инфраструктура. Г-н Борисов  отбеляза реализирания ръст на туристите от Израел, посетили страната ни през последната година, и изрази надежда за продължаващо увеличение на туристическия поток.

„Дадохме отлична оценка на сътрудничеството в сферата на сигурността, във взаимодействието в отбранителните ни системи, в специалните служби”, допълни българският министър-председател.

Добрите отношения между двете правителства бяха отбелязани и от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който отчете наличието на редица споразумения и спогодби между България и Израел в сферата на икономиката, земеделието, агробизнеса, енергетиката, транспорта, културата.

„Изключително горд съм, че днес провеждаме тази среща между кабинетите. Това е естествено партньорство, продукт  на съзнателна стратегия, базирана на общи ценности и общи интереси, дори обща култура. Смятам, че това са много здрави основи за разширяване на нашите връзки”, отбеляза израелският министър-председател.

Той използва случая, за да изкаже благодарността си към българското правителство за оказаната помощ при пожарите в Хайфа.

„Знаем за мобилизацията на българското общество и елит да бъдат спасени хиляди евреи по време на нацизма. Това е нещо, което помним, ценим и смятаме, че светът трябва да знае за този подвиг”, допълни Нетаняху.

Пред журналистите той заяви, че поема ангажимент да запознае израелската бизнес общност със съществените възможности за инвестиции, които България предлага. „Страната ви е врата към европейските пазари”, допълни Нетаняху. Той изрази надежда, че отново ще може да посрещне българския правителствен ръководител в Йерусалим през следващата година.

По време на визитата двамата премиери обсъдиха резолюцията на ООН за независимостта на Палестинската държава.

„Нашето категорично мнение е, че трябва да се върнат всички на масата на преговорите, да се постигнат необходимите договорки, за да възцари мир”, заяви г-н Борисов, който припомни, че в момента продължават разговорите между европейските партньори по предстоящото гласуване на резолюцията на ООН през септември месец тази година.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed