Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Намаляване на хартиените документи е една от целите на проект на МТИТС за развитие на е-управлението 27.07.2011
Голям размер

Намаляването и постепенното премахване на хартиените документи е една от целите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя ще бъде постигната с реализиране на проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз. Това заяви заместник-министър Първан Русинов при представянето на заданието за тръжна документация на проекта. В срещата участваха повече от 40 представители на браншовите организации от сектора на информационните и комуникационни технологии. Дискусията се провежда ден преди крайния срок за подаване на предложения и коментари, свързани с документацията.

Проектът е ориентиран към бързи, ефективни и устойчиви резултати, които да улеснят гражданите и бизнеса, добави Първан Русинов. Ще бъдат реализирани приоритетни регистри на администрациите, които са първични администратори и събират определени данни за гражданин или фирма (например: различни удостоверения, разрешетилени и т.н.) и всички останали ведомства ще получават тази информацията по служебен път, а няма да искат я изискват от от гражданите. Така някои административни услуги ще се премахнат и трансформират във вътрешноадминистративни, защото ведомствата ще обменят информацията помежду си.

В рамките на дейностите ще бъде изработен шаблон, който ще показва на централните и местни администрации стъпките как да предоставят е-услуги и как да преминат изцяло към електронно управление.

Усъвършенстването на правителствения портал за достъп до е-услуги също е предмет на проекта. Ще бъдат добавени нови функции като отпадне на повторното въвеждане на информация и вграждане на обратна връзка, което ще позволи на едно място централизирано да се провежда обществени обсъждания. Коментарите и предложенията ще се виждат от всички, както и администрациите ще имат инструмент да отговарят на всички.

Представителите на МТИТС отговориха на редица въпроси, като министерството изказва благодарност към бранша за конструктивното отношение. Министерството ще изрази позиция по всички конкретни коментари и предложения, получени в срок. Обсъждането ще се проведе в понеделник от 11.00 часа в сградата на МТИТС.

Предварителното обсъждане на документацията с бизнеса е израз на позицията на МТИТС, че държавата и компаниите от ИКТ сектора трябва да бъдат партньори, каза по време на срещата заместник-министър Първан Русинов.

Екипът на МТИТС направи презентация, която публикуваме на интернет страницата като прикачен файл към съобщението за медиите.

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

 

Приложение
 Представяне и публично обсъждане на Проект„РАЗВИТИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ“ (1.38 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed