Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Кичев присъства на официалното посрещане на първия контейнерен блок-влак 17.09.2011
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев присъства днес на официалното посрещане на първия контейнерен блок-влак на интермодалния терминал на жп гара Яна в София.

Този тип превози са бъдещето и те получат нужната подкрепа от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, защото колкото по-малко товари се превозват по пътищата толкова по-малко ще бъдат вредите за екологията на страната, каза заместник-министър Камен Кичев. Той допълни, че железопътният транспорт трябва да се използва по-ефективно, защото е евтин и екологичен.

Пилотният влак от 24 словенски вагона е натоварен с 24 контейнера и пристига от Любляна. До момента през България контейнерни блок-влакове са преминавали само транзитно, поради липсата на работещи интермодални терминали с достатъчен капацитет. С пристигането и обработването на първия блок-влак, София става част от европейската терминална мрежа, свързваща Лион с Истанбул.

Пристигането на контейнерния блок-влак на гара Яна е в резултат на разработен съвместен проект между „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и фирма „Еколоджистикс” ЕООД за нов продукт: превозване на блок-влак с 40-футови контейнери от Любляна (Словения) до Яна (България). До края на годината на терминала на гара Яна ще бъдат обработени около 400 контейнера, пристигащи от пристанище Копер, т.е. всяка седмица от Любляна до гара Яна ще се експедира по един контейнерен блок-влак. Пълният капацитет на терминала ще бъде постигнат поетапно, след приключване на преговорите с още 6 интермодални оператора за обработка на регулярни контейнерни влакове.

Оператор на терминала е фирма „Еколоджистикс” ЕООД, а неин основен партньор в България е дъщерното дружество на „Холдинг БДЖ” ЕАД за превоз на товари – „БДЖ – Товарни превози” ЕООД.

На събитието присъстваха и изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД, Йордан Недев, управителите на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД, Пламен Джуров и Ивайло Иванов, управителят на фирма „Еколоджистикс” ЕООД, Любомир Сяров, икономическият директор на фирма „Екометал Инженеринг” ЕООД, Владимир Николов и др.

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed