Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Ивайло Московски получи правото да говори първи за новите транспортни приоритети на ЕС 29.11.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски участва днес в откриването на Конференцията на министрите и заинтересованите страни „Дни на TEN-T 2011: Свързване на Европа – да раздвижим европейската икономика”, която се провежда в гр. Антверпен, Белгия. Той получи думата веднага след заместник-председателя на Европейската комисия Сийм Калас, с което бе призната и активната роля на България в обсъждането на новата рамка за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). 

Модернизацията на транспортната инфраструктура е един от най-важните приоритети на българското правителство. Затова ние активно участваме в целия процес на преглед на политиките за развитие на Транс-европейската транспортна мрежа, каза в своето изказване Ивайло Московски. Многобройни направления и ключови точки са включени в картите, осигуряващи добра възможност за страната ни да получи европейско финансиране за изграждането им. В това отношение ние очакваме значителни ползи от новата мрежа и се ангажираме с навременно изпълнение на частите от проектите, които са на българска територия. Това ще бъде едно от най-големите предизвикателства за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в дългосрочен план, подчерта той.

Финансирането на проекти, свързани с транспортната мрежа е доста важен въпрос за България. Транспортната инфраструктура е неравномерно развита в източните и западните части на ЕС, а те трябва да бъдат свързани. Новите държави-членки, включително и страната ни изпитват трудности свързани с все още недостатъчно развитата инфраструктура. Ето защо ние очакваме новия програмен период на финансиране 2014-2020, да разгледа по-задълбочено въпроса за териториалното сближаване, а също и за осигуряване на справедлив, прозрачен и ефективен критерии за идентифициране на проектите, в зависимост от тяхната европейска добавена стойност, каза още министър Московски.

Българският министър представи и част от проектите свързани с развитието на Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T), които в момента се реализират в нашата страна, чрез

 структурните фондове на Общността. Сред тях са Дунав мост 2, железопътната линия свързваща Пловдив, Свиленград и турската граница, част от железопътните линии София – Пловдив и Пловдив – Бургас; автомагистралите Тракия и Марица, и др. „Ние вярваме, че чрез новите насоки за развитие ще се осигури непрекъснатост на този процес, което дава шанс на по-малко развитите държави-членки да интегрират своята транспортна инфраструктура в мрежата на ЕС, като по този начин ще се намалят различията в развитието между отделните региони”, допълни Ивайло Московски.

Двудневната конференция, която се организира от Европейската комисия, има за цел да предостави една добра възможност за обсъждане на новата рамка за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и инструментите включени в предложените, през м. октомври 2011 г. от Комисията, Насоки за развитие на TEN-T, както и Инструмент за осигуряване на свързаността в Европа (Connecting Europe Facility – CEF).

По време на събитието ще се дискутира как чрез новата рамка на планиране и по-надеждните инструменти по прилагане може да се гарантира, че съвместните усилия ще се съсредоточат върху инфраструктура с най-висока добавена стойност за Европейския съюз. Освен това ще има възможност и да се проучат начините за по-ефективно мобилизиране на новите финансови инструменти на ЕС като част от последователна стратегия, която обединява европейското и националното, общественото и частното финансиране.

Напомняме, че в МТИТС беше събрана и анализирана много голяма по обем информация за българските участъци и възли от мрежата и благодарение на тази база данни беше представена убедителна обосновка за включването на нови трасета и възли в обхвата на TEN-T, както и бяха защитени съществуващите такива. В гр. Брюксел, Белгия бяха проведени ежемесечни срещи и двустранни преговори с представители на ЕК, на които успешно бяха защитени българските позиции и предложения.

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация:
Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed