Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Московски успя да намали исканите от германското правителство 24 млн. евро на 15 млн. евро до края на годината и договори разсрочване на плащанията за мотрисите „Siemens” 02.12.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски успя да договори до края на годината БДЖ да плати само 15 млн. евро по заема от германската кредитна институция KfW. Това стана ясно по време на срещата му в Берлин с Ернст Бургбахер, парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на икономиката и технологиите. Първоначално германската страна настояваше до края на годината да бъдат изплатени всичките 24 млн. евро просрочени задължения.

„Заварихме компанията в изключително тежко положение, с 800 млн. лева дългове и в невъзможност да погасяват задълженията си. В момент на стачка се опитваме с всички възможни начини да оздравим компанията и да приложим необходимите радикални реформи, за да стабилизираме дружеството”, каза Московски по време на срещата. По думите му правителството прави всичко възможно, за да помогне на компанията да обслужва кредитите си. Той запозна Бургбахер с плановете на правителството да приватизира „БДЖ – Товарни превози. Част от парите за погасяване на заема могат да дойдат от приватизацията. „Очаквам силен интерес и смятам, че продажбата може да се извърши бързо”, каза министър Московски. По думите му другият вариант е да се осигурят пари от заема от Световна банка, който се очаква да бъде подписан през януари 2012 г., когато влязат в сила реформите на правителството в областта на железопътния транспорт.

„Надявам се българската страна да разплати част от просроченото задължение, тъй като това ще създаде проблеми за германския бюджет”, каза Бургбахер. По думите му ако БДЖ погаси част от дължимите 24 млн. евро, германската страна е готова да преразгледа погасителния план и да разсрочи плащанията през следващата година, защото осъзнава тежкото положение, в което се намира българската железница.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed