Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Московски: Електронното управление и широколентовият достъп до Интернет са приоритет на българското правителство 20.09.2012
Голям размер

Електронното управление, широколентовият достъп до Интернет, информационните технологии в училищата и висшите учебни заведения са сред приоритетите на българското правителство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време регионалната конференция „Цифровата програма за Европа: реалност или все още предизвикателство”, в която участие взе и заместник-председателят на ЕК и комисар по цифровите технологии Нели Крус. Организатор на форума е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

„В условията на продължаваща финансова криза ние работим много усилено в областта на е-управление, използвайки ефективно европейските фондове”, каза Ивайло Московски. По думите му целта е в края на този програмен период да бъде укрепена основата на електронното управление, а през следващия (2014-2020) да бъде надграждано и развивано вече постигнатото.

Министър Московски обърна внимание на факта, че в Цифровата програма на Европа е отделено специално място на научните изследвания и иновациите. „А българските учени са световно признати. Затова очаквам в рамките на днешната конференция да бъде споделен опита на други Европейски държави, да възникнат нови идеи и да бъдат установени нови контакти”, допълни той.

Заместник-председателят на ЕК Нели Крус каза, че вземането на правилните решения за дигитализацията, ще помогне да решим бъдещето си. Европейският съюз има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката. 10% разпространение на широколентовия интернет, означава 10% по-високо икономическо развитие, допълни комисар Нели Крус.

Тя обърна внимание и на въпроса с достъпа до интернет в селските райони и изрази задоволство, че българското правителство е подкрепило инициативата на Европейската комисия, но отбеляза, че все още има много работа, която трябва да бъде свършена.

По време на форума бе демонстриран българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services. Тя е проектирана да се свързва автоматично с европейския номер за спешни случаи 112 при сблъсък на превозното средство с друг обект и ще помогне за по-бързото пристигане на помощ. Това според прогнозите на Европейския парламент ще съхрани до 2500 живота годишно и ще намали тежестта на нараняванията от 10% до 15%.

Целта на днешната конференция е насърчаване на обмена на опит и добри практики при прилагането на целите на Цифровата програма за Европа 2012 на регионално ниво. Конференцията е с акцент върху електронното правителство, бързият интернет в училищата и приложения, свързани с е-образование.

В събитието взеха участие министри и други представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и бизнеса от повече от 12 държави в Югоизточна Европа. 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed