Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Представители на правителствата на България и Румъния преминаха по новоизградената конструкция Дунав мост 2 24.10.2012
Голям размер

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и румънският му колега Виктор-Виорел Понта се срещнаха в средата новоизградената конструкция на Дунав мост 2. Посещението бе по инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. На него присъстваха европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, както и министри от двете правителства.

„През този месец бяха изградени последните 18 метра и мостът вече е напълно свързан”, каза министър Ивайло Московски. По думите му съоръжението е с обща дължина от 1791 м и проектът навлиза в своята финална фаза на изпълнение.

Европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан изрази своето задоволство, че само няколко седмици след последното си посещение отново е тук и вижда огромния напредък по проекта. „Тогава бях уверен, че до края на тази година работите по изграждането на моста ще достигнат до такъв етап, че да се позволява преминаването по него. Днес, два месеца предсрочно, това вече е реалност”, каза комисар Хаан. Той поздрави двамата премиери за силната им ангажираност и за приноса им за приключването на този проект. Той изрази надежда, че това ще е повратен момент в отношенията между двете държави и в бъдеще те да бъдат свързани чрез още подобни съоръжения.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на комисар Хаан за оказаната подкрепа и изрази своята надежда Европа да оцени направеното по проекта. „Преди три години мостът реално го нямаше и това беше провален проект”, подчерта Борисов. По думите му днес европейският комисар за регионална политика е видял с очите си, че последният сегмент на Дунав мост 2 е поставен и двете страни са спазили поетите ангажименти. „България и Румъния винаги са били пример за добро сътрудничество и трябва да продължат да развиват ползотворните си отношения”, каза Бойко Борисов.

Румънският премиер Виктор Понта съобщи, че двете страни са се договорили съвместното българо-румънско дружество, което ще управлява инфраструктурния обект след пускането му в експлоатация да бъде в България. „Днес румънското правителство одобри меморандум за създаването на дружеството”, каза Виктор Понта. Той пое ангажимент да се активизират преговорите за създаването на това дружество.

Последният сегмент на Дунав мост 2 бе поставен миналата седмица и цялата конструкция от българския до румънския бряг вече е свързана, а общото изпълнение на работите по договора са изпълнени на близо 90%. В края на месец август бе изцяло завършена и прилежащата инфраструктура към него и се пристъпи към работа на съответните комисии за изпитване и въвеждане на строежа в експлоатация.

 

 

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625/301
02/ 9409 416
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed