Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Всички международни летища в България са подготвени за работа в зимни условия 12.12.2012
Голям размер

Всички международни летища в България са подготвени за работа в зимни условия. Това стана ясно след едномесечна проверка от Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) на всички технически съоръжения и личен състав на международните летища. Инспекторите са проверили готовността на летищата да осигурят безопасността на полетите и обслужването на пътниците и товарите през зимния сезон на 2012/2013 г.

Проверяващите от ГД ГВА са установили, че пистите за излитане и кацане, пътеките за рулиране, пероните, светотехническите системи, грунтовите площи и периметровите ограда са в добро експлоатационно състояние и планираните мероприятията по подготовката за зимна експлоатация са приключили. Противопожарното и аварийно-спасително оборудване и складовете за гориво-смазочни материали отговарят на изискванията. Провеждат се регулярни тренировъчни учения на аварийно-спасителните групи и служби, съгласно утвърдения авариен план в съответствие с изискванията. Използваните съоръжения и техника са с технически, метрологични и сертификационни обслужвания.

Сградният фонд е подготвен за зимна експлоатация. На инженерните системи и инсталации са извършени необходимите профилактики и функционират нормално. Необходимите количества гориво за отоплителния сезон са осигурени. Чекин гишетата, багажните ленти и информационните системи работят нормално. Енергопреносните системи са подготвени, извършени са профилактиките по трафопостове, табла, дизел-генератори и са направени необходимите измервания и проверки. Поради строителството на новата терминална сграда на летище Бургас и свързаните с нея околни терени, се налагат временни ограничения и мерки по отношение на предвижването на техниката и персонала в част от публичните зони.

За обработка на въздухоплавателните средства са осигурени достатъчни количества противообледеняваща течност, а за третиране на изкуствените настилки по летателното поле карбамид и течност, придружени със съответните лабораторни анализи и сертификати. Снегопочистващата техника е подготвена за експлоатация, с преминало сезонно техническо обслужване. Извършени са пробни тестове за работа при лоши метеорологични условия. Разработени са планове за поддържане на летищата при зимни условия с приоритети за действия съобразени с конкретните условия.

Използваните устройства за измерване на спирачния ефект на пистите за излитане и кацане са в постоянна експлоатационна готовност, калибрирани и с осигурени резервни гуми. Личният състав е с осигурено сезонно облекло и лични предпазни средства, съобразни с естеството на работата.

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620/301
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed