Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Договорът за предоставяне на концесия на пристанищен терминал Леспорт беше подписан днес 08.06.2005

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и изпълнителният директор на “БМ Порт” АД Николай Ненов днес, в 10.00 часа във Фестивалния комплекс на град Варна подписаха договора за предоставяне на концесия на пристанищен терминал Леспорт.

“БМ Порт” АД е определен за спечелилия конкурса концесионер с Решение № 448 от 17 май 2005 г. на Министерския съвет. Пристанищният терминал се отдава на концесия за срок от 30 години. Концесионерът беше определен чрез едностепенен неприсъствен конкурс.

За всяка година от действието на концесионния договор концесионерът е задължен да представя и поддържа потвърдени безусловни неотменяеми банкови гаранции, издадени от банки, определени по съгласие на страните, при условия и в срок, определени с концесионния договор, както следва:

- гаранция за изпълнение на инвестиционната програма в размер 15 на сто от стойността на планираните инвестиции за съответната година;
- гаранция в размер 256 000 евро за гарантиране изпълнението на договора, включително задължението за плащане на концесионно възнаграждение, товарооборот, задължението за плащане на лихви и неустойки, определени в договора.

“БМ Порт” АД ще внесе еднократно концесионно възнаграждение в размер 350 000 лв., платимо по банков път в едномесечен срок от подписването на концесионния договор.

Припомняме ви, че в обявената процедура конкурсни книжа закупиха 14 кандидати. В обявения срок за подаване на заявленията документи подадоха 10 кандидата:

1. “Интерком груп” ООД;
2. “Ти Ай Метълс” ЕООД;
3. “БМ Порт” АД;
4. “Интерпорт България” АД;
5. “Инмат” ООД;
6. “Газтрейд” АД;
7. “Трансимпекс” АД;
8. “Портфлот – Бургас” ЕООД;
9. “ТЕЦ Марица 3” АД;
10. “Полимери” АД.

В резултат на подадените оферти, комисията класира кандидатите в следния ред:

1. “БМ Порт” АД;
2. “Тец Марица 3” АД;
3. “Портфлот-Бургас” ЕООД;
4. “Ти Ай Метълс” ЕООД;
5. “Интерпорт България” АД;
6. “Газтрейд” АД;
7. “Трансимпекс” АД;

“БМ ПОРТ” АД

“БМ ПОРТ” АД е регистрирано с решение от 15.03.2005 г. на Варненския окръжен съд, със седалище и адрес на управление в гр. Варна.

Основният предмет на дейност на “БМ ПОРТ” АД, съгласно устава на дружеството е: извършване на пристанищни услуги по товарене, разтоварване, подреждане, съхраняване, преопаковане на различни по тип товари, вътрешнопристанищен (терминален) превоз на товари и поща в пристанищата за обществен транспорт, извършване на съпътстващи дейности в пристанищата за обществен транспорт; спедиционна, складова дейност, транспортна дейност и други дейности в областта на експлоатацията на пристанища и пристанищни услуги, и други незабранени от закона дейности.

Предложението на “БМ ПОРТ” АД съдържа инвестиционна програма, бизнес предложение, размер на средногодишния товарооборот за първите десет години от срока на концесията, размер на фиксирана и променлива част на концесионното възнаграждение.

ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА

За срока на концесията концесионерът ще изгради два нови терминала, закрити складови площи с обща квадратура около 9 000 кв.м., както и ще закупи тилова техника.
Концесионерът се задължава да направи инвестиции в обекта на концесия, както следва:

  • в размер не по-малък от 20 742 000 лева за първите 2 години от срока на концесията;
  • в размер не по-малък от 99 192 000 лева за първите 10 години от срока на концесията;
• в размер не по-малък от 129 010 000 лева за целия срок на концесията.

 

БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Социалната програма – трудовите отношения на работниците и служителите на “Леспорт” ЕАД ще преминат към концесионера. “БМ ПОРТ” АД ще запази броя на съществуващите работни места през целия срок на концесията. През първите години от срока на концесията “БМ ПОРТ” АД плавно ще увеличава броя на заетите в терминала, като след въвеждането в експлоатация на двата нови терминала, нарасналият товарооборот ще доведе до необходимостта от увеличаване на работниците с около 20%. Планираните разходи за възнаграждения и осигуровки за целия период на концесията са завишени с инфлационния индекс, а в допълнение “БМ ПОРТ” АД предвижда допълнително увеличение с около 8 % след третата година в резултат на повишената производителност и в изпълнение на управленската политика спрямо персонала.

Ще бъдат създадени възможности за квалификация и преквалификация на персонала. “БМ ПОРТ” АД ще встъпи в заварения колективен трудов договор на “Леспорт” ЕАД и ще спазва всички ангажименти, поети с него.

Програма за оперативна дейност и поддържане – “БМ ПОРТ” АД ще извършва пристанищните услуги на терминал Леспорт, като предоставя 24-часов достъп до тях, 365 дни в годината. Производственият режим на работа на персонала, зает с извършването на пристанищните услуги по обработка на товари и поща, ще бъде непрекъснат двусменен. “БМ ПОРТ” АД ще разработи правила за организацията по приемането и обработката на корабите и сухопътните превозни средства на терминала, за извършването на услуги на корабите и воденето на необходимата документация от ръководния състав.

Програма за безопасност и сигурност – осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд ще бъде извършено в съответствие със спецификата на пристанищните услуги, които ще бъдат осъществявани на пристанищен терминал Леспорт и изискванията на техническото, технологичното и социалното развитие с цел защита на живота, здравето и работоспособността на работниците и служителите.

Концесионерът ще разработи собствен план за безопасност и сигурност на терминал Леспорт на базата на изготвения и действащ План за сигурност на Пристанище Варна. Също така “БМ ПОРТ” АД възнамерява да разработи и план за действие при аварийни ситуации, природни бедствия и други форсмажорни обстоятелства, в който ще бъдат конкретизирани реда, условията и начина на действие при възникване на проблемни ситуации.

Екологична програма – “БМ ПОРТ” АД ще разработи генерален авариен план за обекта в съответствие с изискванията на действащото законодателство в това отношение, който ще обхване всички дейности на територията на терминала. Този план ще бъде изграден на основата на съществуващия, като допълнително ще бъдат включени и аварийните ситуации, свързани с останалите дейности на територията на обекта. “БМ ПОРТ” АД ще разработи и изпълнява подробен план за собствен мониторинг на околната среда, както и програма за управление на отпадъците в съответствие с нормативната уредба.

През целия срок на концесията “БМ ПОРТ” АД ще се придържа към разумна и балансирана ценова политика.

Размер на средногодишния товарооборот за първите десет години от срока на концесията – 1 023 600 т.

Основните видове товари, които концесионерът предвижда да обработва са: зърнени храни, шротове, генерални товари, нефт и течни нефтопродукти, течни растителни масла, черни и цветни метали, скрап.

Размер на фиксираната част на концесионното възнаграждение – 600 000 евро.

Размер на променливата част на концесионното възнаграждение – 14,21 на сто
от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година, свързани с ползването на обекта на концесията, спрямо приетите за базови брутни приходи от 2 355 485 лв., или коефициент 1,350 евро за тон, умножен по нарастването на годишния товарооборот, спрямо определения за базисен годишен товарооборот 330 485 тона.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed