Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България е на първо място по изпълнение на ангажиментите си по Парижкия меморандум 11.02.2013
Голям размер

Българската страна е направила 569 проверки по Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, което представлява близо 200% преизпълнение на ангажимента на държавата. Това става ясно от годишния отчет на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Тези резултати нареждат България на първо място от всичките 27 държави-членки на меморандума.

Проверките са част от новия инспекционен режим на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, който влезе в сила в началото на 2011 г. Тяхната цел е постигане на по-стриктен и по-чест контрол върху корабите с лоши показатели по безопасността и същевременно с това облекчаване режима на инспекциите за останалите. В тази връзка плавателните съдове са разделени по два приоритета като всяка държава-членка на меморандума трябва да покрие определен минимален брой проверки по всеки от тях. Морска администрация отчита, че няма пропуснати проверки на кораби с Приоритет I, а в резултат на инспекциите са задържани до отстраняване на нередностите 25 кораба.

Само за последната година Морска администрация е получила и обработила над 180 сигнала за бедствие и е провела 41 операции по търсене и спасяване, съвместно с другите ангажирани институции и доброволни сдружения. В резултат на тези действия са спасени 61 човешки живота.

В рамките на отчетния период успешно стартира и използването на електронна система за тестово изпитване на моряците за придобиване на правоспособности. Предварително бе проведена мащабна разяснителна кампания. Направена бе и демонстрационна версия, достъпна на интернет страницата на агенцията, на която да се извършват тренировки от лицата, които ще се явяват на изпит. След въвеждането на електронно изпитване рязко са намалели жалбите от морските лица за субективизъм, пристрастност или корупция на членове на изпитната комисия.

Сред другите акценти от отчета на агенцията са въвеждането на  международни и европейски законодателни актове в областта на водния транспорт, работата по проекти и подобрените условия за работа на  служителите.

Пълният текст на отчета е публикуван на сайта на Морска администрация.

 

 

Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията,
Дирекция „Връзки с обществеността и протокол”
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed