Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Данаил Папазов: Основен приоритет през следващия програмен период ще бъдат жп проектите 11.07.2013
Голям размер

Основен приоритет през следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“ ще бъдат развитието на железопътната инфраструктурата и на проектите за подобряване на интермодалността. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията днес в телевизионно интервю. По думите му усилията ще бъдат насочени в няколко направления – жп връзката между сръбска – турска/гръцка граници, както и направлението Видин – София. „Много важни са и транспортните възли във Варна и Русе, които са връзката между реката и морето, затова за следващия програмен период ще предложим за финансиране и линията, която ги свързва“, допълни той.

„Пътните проекти остават приоритет, но на европейско ниво по-голяма тежест се дава на железопътните“, заяви министър Папазов. Той поясни, че ще се работи за завършване на АМ „Струма“, изграждане на АМ „Хемус“, проучват се и възможности за финансиране на АМ „Черно море“.

„Изключително важни за развитието на транспортната система са и интермодалните терминали“, каза министър Папазов. По думите му всички анализи показват, че такива пунктове трябва да има не само на големите Черноморски пристанища, но и във Видин.

По време на разговора стана ясно, че БДЖ е в много тежко положение, но вече са набелязани конкретни мерки за оздравяването на дружеството. Първото от тях е размяната по метода на дълг срещу собственост. „Ще бъде привлечен външен оценител, за да сме сигурни, че имотите, които БДЖ ще прехвърли към Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще бъдат оценени на пазарните им цени“, каза министър Папазов. По думите му само с тези мерки ще бъде изчистена вътрешната задлъжнялост, която е трупана с години.    

„Нуждаем се от много спешни мерки, затова се срещнахме и със Световна банка, за да проучим възможностите за получаване на заем срещу ангажимент за преструктуриране“, заяви Данаил Папазов. Той поясни, че набелязаните мерки се обсъждат и с кредиторите, защото в момента БДЖ е в голяма зависимост от тях. „Много важно е да успеем през следващия програмен период да кандидатстваме за европейско финансиране за закупуване на нов подвижен състав“, допълни министър Папазов.

Обсъдени бяха и проблемите на автомобилните превозвачи, като министър Данаил Папазов съобщи, че всички теми ще бъдат обсъждани на регулярните обществени съвети, които вече бяха сформирани в министерството. По думите му се прочуват възможностите за европейско финансиране за подобряване на автобусния парк и е разпореден засилен контрол на нелегалните превози.

Министър Папазов заяви, че веднага след вчерашния трагичен инцидент, при който такси се вряза в спирка на столичния булевард Цариградско шосе, са били изпратени екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, които да се запознаят със случая на място. „Всички документи на таксито и водача, които са в нашите компетенции, са редовни, но съм разпоредил допълнителна проверка на случая“, допълни той.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed