Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Европейската комисия одобри предоставянето на декодери за цифрова телевизия на социално слаби българи 17.07.2013
Голям размер

Европейската комисия обяви, че одобрява предложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) мярка за осигуряване на декодери за социално слаби българи във връзка с прехода от аналогова към цифрова ефирна телевизия.

Позицията на ЕК дава зелена светлина за снабдяване с декодиращи устройства на хора със специфични социални потребности срещу ваучери. Това позволява сключване на договорите с фирмите, които бяха избрани да доставят декодиращи устройства за цифров сигнал на около 124 000 социално слаби българи. Процедурата предвижда получаване на ваучер, след което срещу него, ще бъде предоставен и декодер.

Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на „Български пощи“ ЕАД в съответните райони.  Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.

Очаква се раздаването на ваучерите да започне на 1 август. Условие за получаването им ще бъде попълването на декларация, с която  нуждаещият се да удостовери, че няма възможност да приема цифрова телевизия (без значение каква е платформата – спътникова, кабелна или ефирна).

Първият етап от доставката на декодери ще обхване нуждаещите се от четири района на страната. Северозападен район включва административни центрове на области Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен; Свероизточен район е с центрове Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Южен централен район -  центрове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково.  В София на този етап е обхваната територията на Дирекция „Социално подпомагане“ – „Оборище“.

Социално слабите, които имат право на енергийни помощи и живеят в селища, различни от административните центрове, ще бъдат уведомени за местата за снабдяване с устройствата в определените пощенски станции, в които се получават ваучерите.

Изпълнителите на обществената поръчка за доставка на декодери също ще се включат в организацията на раздаване на устройствата. Обществената поръчка за доставка на декодери в Североизточен район е спечелена от магазини „Зора“, в Северозападен – от „Техномаркет“, в Южен централен - от „Зора“ и  район „Оборище“ на Столична община – от „Технополис“.

Вече е обявена и втора тръжна процедура за доставка на декодери на останалите 86 500-86 711 социално слаби в районите Югозападен (с административни центрове Благоевград, Перник, София град, София област и Кюстендил); Югоизточен   (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Северен централен (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра). Очаква се в края на месец август да започне раздаването на декодери и за хората, обхванати в този втори етап.

Общият брой на хората, които ще бъдат подпомогнати в периода 2012/2013 г. е заявен до Европейската комисия в искането за одобрение на държавната помощ още през януари 2013 г.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed