Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТС започва засилени проверки на фирмите, ползващи СЕМТ 03.01.2005

Министерството на транспорта и съобщенията ще засили проверките на дейността на всички автомобилни превозвачи, които са получили и използвали многократни разрешителни (СЕМТ) за 2004 г. – това съобщи зам.-министър Анелия Крушкова.

Министерството смята за недопустим начина, по който определени браншови структури на превозвачите се опитват да се намесват в работата на ведомството и категорично не приема да променя политиката си в условията на натиск.

Според Закона за автомобилните превози разпределението на СЕМТ разрешителните е административно задължение и отговорност на Министерството на транспорта и съобщенията и то не е длъжно да консултира и съобразява решенията си с браншови, синдикални или други структури на автомобилните превозвачи.

Припомняме ви, че въпреки това със заповед на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, 10-те най-активни браншови структури на автомобилните превозвачи бяха поканени за членове на Комисията за разпределение на СЕМТ-овете. На 23 декември 2004 г. те напуснаха Комисията доброволно, в знак на протест, че въпреки наличието на сигнали за нарушение от страна на фирма СОМАТ, тя беше допусната до процедурата да разпределение на СЕМТ.

Във връзка със създалата се ситуация към организацията СОМАТ беше приложена мярка на значително намаляване на броя СЕМТ разрешителни, които им се полагат. За 2005 година фирмите на СОМАТ ще получат 150 СЕМТ, вместо 257, колкото биха им се полагали.

Същевременно Министерството на транспорта и съобщенията предприе действия за изясняване на случая като подаде сигнал до Агенция “Митници”, Гранична и Икономическа полиция, които трябва да изяснят дали има фалшифицирани разрешителни СЕМТ от СОМАТ. Ако бъде доказана вина, СОМАТ ще загуби квотата си от разрешителни за срок от две години. Проверки ще бъдат направени и на още около 300 фирми, извършващи транспортни услуги. МТС има категоричната позиция, че ако бъде взета цялата квота на СОМАТ поради големия брой камиони, с който разполага фирмата, тя ще изчерпи всички еднократни разрешителни, а това би довело до фалита на много малки превозвачи.

Заместник-министърът на транспорта Анелия Крушкова заяви още, че превозвачите трябва да се обединяват около общия национален интерес на бранша, както това се случи през 2004 г., за да спечелят и засилят позициите си на международния пазар, а не да се противопоставят един срещу друг и да защитават само корпоративни интереси.

Министерството ще преосмисли бъдещето участие на представителите на браншовите организации в работата на Комисията за разпределянето на многократните разрешителни – съобщи зам.-министър Крушкова.

Ако утре по време на планирания протест, превозвачите протестират с автомобилите си и блокират движението по пътищата, министър Николай Василев е длъжен съгласно чл.100 от Закона за автомобилните превози да наложи глоби от 1 000 до 5 000 лева или да отнеме лицензите на превозвачите, които използват или са предоставили превозните си средства за блокиране на движението.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed