Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Изказване на вицепремиера Василев в Народното събрание 10.02.2005

Уважаема г-жо председател,
Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаеми г-жи и г-да народни представители,
Уважаеми колеги министри,

В мотивите относно вота на недоверие, внесен от опозицията, както и в риториката ви от последните дни, не намерих нито една положителна или конструктивна дума. Единствените думи, които повтаряте вече на шести вот, са “неспособност, блокиране, провал и хаос.” Само че тези думи се отнасят за самата опозиция:

  • Неспособност да решавате проблемите на хората,
  • Блокиране на диалога ви с гражданското общество,
  • Провал на вашето петминутно обединение,
• и Хаос във вашите идеи и послания.

Във вашия речник напоследък липсва думата “модернизация.” Вие отдавна не сте произнасяли тази дума, защото тя не ви прилича. БСП отдавна не може да предложи модел на по-справедливо общество, а ОДС отдавна не е партията на прогреса и бизнеса. В сърцето на хората всички вие отдавна не сте символ на модернизацията на България. Гражданите виждат кои са днес отговорните, действени и способни лидери на България.

Способна ли е българската опозиция – от крайно леви до крайно десни – да се договори по който и да е въпрос? Тук изобщо няма да ви питам дали можехте да се договорите кой да е следващият премиер – например г-н Станишев, Иван Костов или един нов Любен Беров, когото самите вие обвинявате в безвремие. Но да ви попитам какво щяха да се договорят сини и червени за валутния борд, за НАТО и Ирак, за която и да е приватизация или концесия, за бюджетния дефицит, за досиетата, за Петролгейт... Едно ваше общо правителство щеше да бъде нещо средно между здравеопазването на Мими Виткова и енергетиката на Иван Шиляшки.

Политици от всякакъв калибър и цвят тръгнаха да спасявят страната, но не от снежните преспи или от грипната епидемия, а един от друг или всички заедно от себе си. От една седмица червено-синият парламент спокойно може да бъде обявен за “бедстващ район”!

Вашите собствени избиратели не могат да ви разберат. И те няма да ви простят, че не виждате реалните проблеми на хората. Защото реалните проблеми на хората не са политическият елит да си измисля кризи и да внушава усещане за бедствие, ритуално принасяйки в жертва европейското бъдеще на България. А решенията на проблемите на хората със сигурност не са червените депутати да подкрепят Костов за премиер, а тъмносиният електорат да припознае икономическата политика на БСП за своя, ако БСП изобщо има такава.

Да, собствените ви избиратели няма да ви простят. Както и вие няма да ни простите, че вече четвърта година ви отнехме политическата инициатива, отнехме ви доверието на хората и – най-важното – отнехме ви темата за модернизацията на България.

1). Да, хората на България не са достатъчно богати. Но все пак за 3 години например минималната работна заплата нарастна със 76%. Колко беше тя през 1996 г.?
Така ние ви отнехме темата за грижата за социално слабите.

2). За своя мандат правителството очаква да привлече над 6 милиарда долара чужди инвестиции – 15 пъти повече от времето на Виденов и 2 пъти повече от времето на Костов. Увеличиха се депозитите, кредитите и българските инвестиции в българската икономика.
Така ви отнехме и темата за инвестициите.

3). В края на януари 2005 г. индексът СОФИКС на БФБ – София се повиши до нива, 10 пъти по-високи от юни 2001 г. Г-н Костов, в края на Вашия 4-годишен мандат въпросът за индекса на борсата се оказа с повишена трудност за вашите министри. Сега можете да им поставите друга задача: как се казва индексът на пазара на недвижими имоти в България и колко се е повишил той?
Темата за капиталовите пазари всъщност никога не е била ваша.

4). Нашето правителство свърши работата на 6 предходни правителства в областта на реституцията. Цената на компенсаторните инструменти, които вие нарекохте “мики маус пари”, се покачи от 10 -15 ст. до над 1 лев и 10 ст. В показни приватизационни сделки по наше време бяха използвани компенсаторни инструменти с номинал над 1 милиард лева, с което реално бяха обезщетени стотици хиляди български граждани.
Така ви отнехме и темата за реституцията.

5). От 90-та до 2001-ва г. България изостана значително в развитието на информационното общество и в степента на компютъризация на образованието. Само за 12 месеца ние сме в процес на предоставяне на над 30,000 компютъра и друга периферна техника за българските училища, университети, за Българската академия на науките и за изградените от нас телецентрове. Това е повече, отколкото за предходните 15 години, взети заедно. След месец ще открием поредната вълна от 700 училища с модерни компютърни зали.
Така ви отнехме и темата за модернизация на българското образование и за грижата за бъдещето на младите хора.

6). Уважаеми госпожи и господа,
Ако някой преди 4 години ми беше казал, че безработицата може да спадне от 19.3% до 12%, вероятно щях да му кажа, че не разбира от реалностите на икономическата политика. Но ето, че това стана възможно с усилията на българския бизнес, на българските граждани и на новите социални и икономически реформи, провеждани от това правителство.
Така ви отнехме и темата за модерната социална политика.

7). Тук изобщо няма да ви питам кое правителство намали преките данъци, осигури бюджетен излишък, повиши кредитния рейтинг, купи нови влакове, възроди националната авиокомпания, приватизира важни активи като ДСК, Енергоразпределителните предприятия и БТК, постигна рекорди в туризма и индустриалното производство – тези отговори са ясни на всички.

Като говорим за реализацията на големи инвестиционни проекти, поредният етап от модернизацията на РВД е вече факт. След 4 месеца ще е готов новият терминал на Пристанище Бургас. Всички знаете кога ще заработи новият терминал на Летище София и новата писта.

Уважаеми госпожи и господа,
След 3 и половина години в управлението изобщо нямам усещането, че съм си свършил цялата работа. Убеден съм, че такова усещане нямат и моите колеги от управляващото мнозинство. През следващите години, освен досегашните социално-икономически приоритети, ще настояваме за изпреварващи капиталови инвестиции в инфраструктурата, за допълнителна защита за децата, семейството и подобрени възможности за реализация на младите хора.

България никога повече няма да е заложник на своето минало, защото за първи път през последните 15 години управляващото мнозинство поставя националните приоритети над всичко останало. Защото либералният център е осъщественият политически проект на България. И ние ще го пазим с грижата и обичта на негови създатели.

Една от характеристиките на гражданското общество е съществуването на многообразие от мнения. Европейското бъдеще на България не може да бъде линия на разделението. Мисията на управляващата коалиция е да го превърне в линия на общонационалното единение. Вярвам, че разделителната линия на партийните идеологии свършва там, където започват националните приоритети.

По тази причина аз искам да назоваваме нещата с точните им имена. Казват, че политиката е територия на реалното.

С наближаването на парламентарните избори все повече българи си задават въпроса в каква България биха искали да живеят.

България, в която аз лично вярвам, е нова, динамична, модерна и просперираща. В която има добре образовани и амбициозни хора, решаващи сами собственото си бъдеще. В която гражданите имат нова национална гордост и възродено самочувствие.

Днес част от политическия елит показа, че стои далеч от сърцата на хората. Някои партии подцениха интелекта на българските граждани. Хората на България обаче са достатъчно зрели и информирани. Те виждат кои парламентарни групи са национално отговорни, знаят кой премиер ще ги вкара в Европа, осъзнават кои лидери са истинските държавници и заслужават да бъдат подкрепени.

Днес имам много основания да се гордея с достойното поведение на проф. Герджиков, с енергията и сплотеността на народните представители от мнозинството. Визитната картичка на нашия премиер е ясната политика за стабилност и сигурност, възродено национално самочувствие, гарантирана перспектива за бъдещето. Все повече хора се гордеят със своя премиер – и най-важното – благодарение на неговото управление все повече хора се гордеят, че са българи.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: press@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed