Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
През юни ще се открие ГКПП Лесово - Хамзъбейли 12.04.2005

Вицепремиерът Николай Василев се срещна днес с Кюршад Тюзмен, държавен министър на Република Турция, и с водената от него бизнес-делегация.

По време на разговорите беше подчертано, че за периода 1999–2004 г. стокообменът между двете страни се е увеличил четири пъти. В сравнение с 2003 г. през миналата години той бележи ръст от 38,9%, износът от България се е увеличил с 45,6%, а вносът – с 31,9%

Министър Василев подчерта, че Турция е инвеститор №15 в нашата страна, а нейните инвестиции възлизат на обща стойност 130,2 млн. щ. долара. Най-голямата турска инвестиция е в Търговище, където фирмата “Шишеджам” изгради завод за плоско стъкло.

Двамата министри обсъдиха мерките, предприети от България и Турция, за подобряване на граничните преходи и за обслужването на нарастващия международен трафик.

Въпреки че изграждането и поддържането на граничните контролно-пропускателни пунктове не са в компетенциите на МТС, министър Василев в качеството му на председател на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, полага усилия за подобряване на обслужването на ГКПП-тата.

В момента на ГКПП – Капитан Андреево са поставя нова бетонова настилка в зоната за ТИР-овете. По проект на Световната банка се прави ремонт и модернизация на сградите за обработка на товарните автомобили, а в края на месец май ще се открие нов навес с контролни кабини за паспортно-визов контрол на леките автомобили.

Министър Василев заяви, че първата му среща, като министър на транспорта, с турския му колега Бинали Йълдъръм през август 2003 г., е била ключова за двустранните отношение в автомобилния транспорт и за работата на граничните пунктове.

Вицепремиерът Василев и държавният министър Кюршад Тюзмен разговаряха и за възможността през юни месец да бъде открит граничният преход Лесово- Хамзъбейли. Двете страни се договориха да осигурят навременно приключване на строителните работи на пункта.

По време на срещата Кюршад Тюзмен постави въпроса за намаляване на винетните такси за турските превозвачи, които пътуват през нашата страна.

В тази връзка министър Василев припомни, че съгласно договореностите ни с Европейската комисия, винетните такси за българските и чуждестранните превозвачи ще бъдат изравнени окончателно през 2007 г.

Открит остава въпросът за либерализацията на автомобилните превози между България и Турция. Нашата страна предлага премахване на квотата разрешителни за обратни превози на товари, тъй като това е ограничителен фактор пред насърчаването на двустранния стокообмен.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed