Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Антон Гинев присъства на церемонията по отбелязването на 75-тата годишнина на Железопътния музей на Румъния 11.06.2014
Голям размер

Надявам се в бъдеще да бъдат изградени още много мостове, които да подобрят икономическите и социалните ни връзки. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев по време на церемонията по отбелязването на 75-тата годишнина на Железопътния музей на Румъния, която се проведе днес на жп гарата в гр. Гюргево, Румъния.

По време на събитието заместник-министър Гинев заяви, че на днешния ден се отбелязват и 70 години от изграждането на жп линията, която свързва Букурещ с Гюргево. Десет години по-късно е построен и Дунав мост. „Още тогава политиците в България и Румъния са осъзнали, че транспорта е в основата на развитието на социалните и икономическите връзки“, каза той. По думите му, в резултат от добрата съвместна работа между двете държави, от близо месец редовен пътнически влак свързва България с Румъния. „Само преди няколко дни по моста „Нова Европа“ премина и първият товарен влак. Отварянето на железопътния трафик по това направление е още една успешна стъпка към модернизирането и развитието на железопътния транспорт и в двете държави“, допълни Антон Гинев.

Държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке, който ръководи румънската делегация, отбеляза, че отношенията между двете страни имат положителна градация, доказателство за която са и постигнатите резултати.

По случай 75-годишнината от Железопътния музей на Румъния, Антон Гинев подари на Юлиан Матаке скрепителни елементи, използвани при строежа на Дунав мост. На жп гарата в Гюргево бе представена фото-изложба, организирана от железопътния музей и презентация на тема: „70 години от изграждането на жп линията Букурещ – Гюргево“. След церемонията официалните делегации на двете страни преминаха по Дунав мост с румънския царски влак.

На гарата в Русе заместник-министър Антон Гинев заяви, че Музеят на транспорта е създаден по повод 100-годишнината от пускане в експлоатация на първата жп линия по българските земи свързваща дунавския град с  Варна. Той допълни, че музеят се помещава в сградата на първата железопътна гара в България, която е обявена за паметник на културата. По думите му в него могат да бъдат видени оригинални експонати, свързани с историята на Българските железници, между които са най-стария запазен у нас парен локомотив, произведен през 1848 г. в Манчестър, Англия, както и вагон-салон № 1 „Султание”, произведен през 1866 г. в Брюксел. Заместник-министърът изтъкна и значението на железопътната гара в града, която е построена през 1955 година и е един от символите на крайдунавското пристанище.

Предстои двете делегации да разгледат експонатите в българския Музей на транспорта, след което румънската делегация ще отпътува обратно за своята страна.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed