Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Локомотивният персонал прие за свой член министър Василев 24.02.2005

Вицепремиерът Николай Василев стана почетен член на Синдиката на локомотивния персонал в България (СЛПБ) на специална церемония днес по повод 12-тата годишнина на синдиката.

Почетното звание на министър Василев връчи Йордан Манов, председател на СЛПБ, който подчерта, че званието се присъжда за това, че със закупуването на нов тягов подвижен състав (влакове) се въвеждат европейските стандарти в железопътния транспорт.

Николай Василев стана първият министър на транспорта, приет за член в локомотивния синдикат. Освен почетното звание, вицепремиерът получи и членска карта.

След награждаването си вицепремиерът заяви, че званието е знак за това, че локомотивният персонал в нашата страна е оценил подобаващо усилията на ръководния екип на Министерството на транспорта и съобщенията за подобряване на условията на труд на българските локомотивни машинисти.

Министър Василев увери машинистите, че с въвеждането в експлоатация на новите дизелови мотриси “Дезиро” те ще могат да управляват модерни влакове, ще работят в удобни, чисти и оборудвани с модерна техника кабини.

Освен това за подобряването на работната среда на локомотивните машинисти локомотивите серия 44 и 45 са оборудвани с 20 бр. климатици, предстои договаряне за инсталирането на още 5-8 бр.

БДЖ ЕАД са в процес на преговори за модернизация на български локомотиви в заводите на “Шкода”. Одобрени са техническите условия на договора, по силата на който условията на труд на локомотивния персонал ще бъдат значително подобрени.

Вицепремиерът подчерта, че българските машинисти са доказали своята конкурентноспособност и затова всеки ден 20 български машинисти работят в Гърция по силата на договор за техническа помощ между българския и гръцкия железопътен оператор.

Министър Николай Василев съобщи, че освен първите петима машинисти, провели курс в Германия, досега в депото във Варна, в което ще се поддържат новите мотриси, са обучени още 16 локомотивни машинисти. Престои още 21 машинисти да преминат курс, след който ще могат да управляват влаковете “Дезиро”.

В момента в БДЖ ЕАД работят 2 928 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

И понеже безопасността на железопътния транспорт е основен приоритет за Министерството на транспорта и съобщенията от началото на годината досега, 20 машинисти са наградени от ръководството на БДЖ ЕАД с парични награди за проявена бдителност по отношение на неизправности по железния път и контактната мрежа.

Наградените са предприели навременни действия при предотвратяване на удари на влакове в паднала скална маса или други препятствия върху линията. Благодарение на бързата реакция на локомотивния персонал са избегнати инциденти с изключително сериозни последствия - спасен е животът на стотици пътници и не са допуснати материални щети по подвижния състав.


За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed