Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Николина Ангелкова: Търсим възможности за финансиране на проектирането на интермодалния терминал във Варна 09.10.2014
Голям размер

Търсим възможности за финансиране на проектирането на интермодалния терминал във Варна. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на срещата й с представители на морския бранш в град Варна. По думите й в момента се прави анализ на възможността проектът да бъде финансиран от бюджета на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но без това да влияе върху оперативната дейност на дружеството. Друга възможност са европейски средства.

Консорциум „Енергопроект - Роял Хасконинг" бе класиран на първо място от общо 7 кандидата, но договорът не може да бъде подписан докато не бъде изцяло финансово обезпечен. „Интермодалният терминал има изключително важно значение, както за Варна, така и за развитието на морския транспорт. Цялостната концепция за отварянето на града към морето, за правилното използване на наличната инфраструктура и свързването на железопътен, пътен и морски транспорт, което ще бъде възможно с терминала, е много важно за развитието на града. С общи усилия, съвместно с Община Варна, ще можем да начертаем последователни действия в тази посока. Защото изграждането на интермодалния терминал е общото желание на всички нас", каза министър Ангелкова.

По време на срещата с морския бранш, бяха обсъдени и възможностите за създаване на специална спасително-аварийна служба за търсене и спасяване при инциденти във водния и въздушния транспорт. „Със създаването на подобно звено ще се постигне оптимизация и много по-добра координация при реакции в критични ситуации“, каза Николина Ангелкова.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията координира дейностите по търсене и спасяване и е много важно да се начертаят в краткосрочен план стъпките за взаимодействие в тази посока. По инициатива на министър Николина Ангелкова утре (10 октомври) е свикана среща с представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Ръководство въздушно движение и ИА „Морска администрация“, които разполагат със средства за търсене и спасяване. Министър Ангелкова съобщи, че само в бюджета на РВД за 2015 г. са заделени около 2 млн. лева за тази дейност. Те се отделят съгласно Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и се предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване. “Затова трябва да използваме този ресурс целесъобразно и в тясна координация с всички ангажирани институции“, каза министър Ангелкова.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че трябва да се работи за създаването на стратегия за интегрирана морска политика. „Преди година междуведомствена работна група създаде концепцията за тази стратегия, но сега тя може да се превърне в работещ документ, съгласуван с морския бранш, бизнеса и европейските ни партньори“, каза транспортният министър.

Николина Ангелкова информира морския бизнес, че е договорила, по време на своето посещение в Румъния, да отпадне таксата от 150 евро, която румънската страна планираше да въведе за акостиране на пристанище Бекет. Проблемът бе представен от браншовите организации на 1 октомври при среща с министъра. Поради важността на въпроса, министърът се ангажира с неговото бързо решаване и поиска спешна среща с румънските си колеги. В резултат на това, на 4 октомври бе договорено с вицепремиера на Румъния Ливиу Драгнеа, таксата да не бъде въвеждана. „В близките дни очакваме и официалното писмо от румънска страна, с което ще се потвърди и формалното разрешаване на въпроса“, обясни Николина Ангелкова.

В отговор на въпрос, министър Ангелкова заяви, че подкрепя мнението на бранша и може в кратки срокове служителите на специализираното звено за разследване на произшествия във водния транспорт да бъдат преместени от София във Варна. Така ще се осигури много по-добра реакция при инциденти.

По-късно през деня министърът посети Централна поща Варна, за да поздрави служителите на Български пощи по повод Световния ден на пощите (9 октомври). Тази година българският пощенски сектор има двоен празник, защото се навършват 140 години от основаването на Всемирния пощенски съюз и 135 години от създаването на Български пощи.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed