Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Николина Ангелкова откри научно-практическа конференция в УНСС 23.10.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, заедно с ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев и ректора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ проф. Петър Колев откриха днес научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения”.

Министър Ангелкова представи актуални теми и приоритети в сферата на транспорта. В железопътния сектор се полагат усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата. „Обсъждаме с ГД „Конкурентоспособност“ на ЕК да използваме инициативата „Джаспърс“ за разработването на програма за съживяване на БДЖ, която да е готова до края на 2015 г.“, съобщи Николина Ангелкова. По думите й това няма да бъде поредната стратегия, а конкретен план, съгласуван с европейските партньори и подкрепен от тях, което ще гарантира дългосрочност и приемственост.

Според представените данни, се засилва интересът към България като круизна дестинация, като се очаква в рамките на 2014 г. общо 66 круизни кораба да акостират на морските ни пристанища. Благодарение на това, над 66 хил. туристи ще посетят българското Черноморие.

„За 9-те месеца на 2014 г., на летище София са обслужени близо 3 млн. пътници, което е с 10 % над предходната година“, каза Николина Ангелкова при представянето на актуалните теми в сферата на въздушния транспорт. Представен бе напредъкът в работата по създаване на единна система за търсене и спасяване при авио инциденти. Благодарение на активната позиция на РВД, страната ни ще може да разчита на около 2 млн. лв. на година за тази дейност.

Продължава реформата в автомобилния сектор. В нормативната уредба е предвидено при техническия преглед, проверката за платен данък върху превозното средство, да става по електронен път в реално време. От миналата година, системата е внедрена пилотно в Столична община. „Тази мярка вече дава резултати, като от началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 млн. лв. в сравнение със същия период за миналата година“, съобщи още транспортният министър.

По време на събитието стана ясно, че Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. се движи с добри темпове на изпълнение и няма опасност от загуба на средства към края на 2014 г. Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. Резултатът от всичко това е видим, като благодарение на ОП „Транспорт“ в нашата страна са изградени:

  • 141 км нови автомагистрали;
  • 30,8 км нови I клас пътища;
  • Над 13 км метро линии с 13 метро станции;
  • 16 км пътища са рехабилитирани;
  • 242 км ж.п. линии са рехабилитирани.


Продължава работата по подготовка на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Сред основните предизвикателства е приоритизирането на проектите, тъй като наличният ресурс е 1.9 млрд. евро, заедно с националното финансиране, а включените проекти в нея към месец юни тази година, възлизат на около 4 млрд. евро. „Основен приоритет е довършването на АМ „Струма“, но и включването в обхвата на програмата на цялата на АМ „Хемус“. През последните години Северна България значително изостава в своето развитие от Южна България, като една от основните причини за това е недостатъчно добре развитата инфраструктура“, посочи Николина Ангелкова и уточни, че първите преговори с Европейската комисия са преминали в конструктивен тон, но още много работа трябва да бъде свършена, за да защитим националния интерес.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се планира да бъде финансирано проектирането на разширение на съществуващия мост на р. Дунав при Русе – Гюргево. Предвижда се по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния да се финансира проектирането на два нови моста на реката при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Организатори на днешното събитие са катедра „Икономика на транспорта“ към УНСС и ВТУ „Тодор Каблешков“. В дискусиите участие взеха представители на академичната общност, бизнеса, държавната администрация и др.

Презентация на министър Николина Ангелкова.ppt (9.5 MB)

 

Приложение
 Презентация на министър Николина Ангелкова (9.5 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed