Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Николай Василев се срещна с Велимир Илич в Белград 15.10.2004

До края на месец октомври вицепремиерът Николай Василев и министърът на капиталовите инвестиции на Република Сърбия Велимир Илич ще се срещнат на граничния пункт Калотина – Градина, за да се опитат да решат заедно проблемите, свързани с граничния преход между двете страни. Тава решиха двамата министри на днешната им среща в Съвета на министрите на Република Сърбия в Белград.

На срещата на граничната бразда министър Василев, като председател на Междуведомствения съвет за проблемите на ГКПП-тата, ще бъде придружаван от всички членове на съвета, а министър Илич ще доведе със себе си сръбски специалисти в тази област. Целта на срещата е да се изработят мерки, чрез които да се отворят границите между двете страни. Необходимо е да се намери решение за подобряване качеството на обслужване на автомобилния поток на граничния пункт Калотина-Градина.

По време на днешната си среща двамата министри обсъдиха още електрификацията на жп линията София-Ниш, постигнатия напредък в реализацията на проекта за изграждането на автомагистралата София-Ниш, както и възможностите за увеличаване на полетите между двете страни.

До края на тази годината България ще електрифицира своя участък от жп линията София-Ниш. Сръбската страна също работи по своя участък, но той ще бъде завършен в края на 2005 г. Предвижда се гара Димитровград /Сърбия и Черна гора/ да бъде обща единична гара по отношение на железопътния граничен преход.

На 1 ноември 2004 г. представители на Министерството на капиталовите инвестиции на Сърбия и Черна гора ще предоставят нов проект за трансгранично споразумение между нашите две страни, като с това се цели да се намали с няколко пъти времето за престоя при обработката на влаковете на граничния пукт.

Дългът, натрупан през периода 1997-2000 г., на сръбските железници към БДЖ също беше тема на разговорите между двамата министри. Стойността му възлиза на 6,2 млн. евро. Двамата министри се договориха този дълг да бъде изплатен чрез предоставянето на вагони, услуги, локомотиви и т.н. Предстоят срещи между железниците на двете страни, за да бъде уточнено кога ще бъде погасен той.

След Белград Николай Василев и придружаващата го делегация заминава за посещение в Босна и Херцеговина.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed