Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Краткосрочни и дългосрочни мерки бяха взети днес за решаването на проблема с преминаването на ТИР-овете 25.11.2004

Маршрутът Дупница-Самоков-Ихтиман може да поеме до 50% от тежкотоварния трафик, който досега минаваше през столичния квартал “Княжево”. Това стана ясно по време на почти тричасовите разговори на вицепремиера Николай Василев с министрите Георги Петканов и Валентин Церовски, които са ресорни за разрешаването на проблема с преминаването на ТИР-овете през столицата.

Необходимо е в краткосрочен план да се ремонтират пътните отсечки по алтернативните маршрути, по които след забраната за преминаване през “Княжево” пътуват товарните автомобили. При бързо направен ремонт маршрутът през Мало Бучино може дори да не се използва.

В Дупница, където ще се отклонява трафикът за Самоков и Ихтиман, ще има специално поставени табели за това. От там ще минават товарните автомобили, които пътуват например от Благоевград до Пловдив. Това беше едно от предложенията на срещата по отношения пренасочването на трафика. ТИР-овете, които пътуват например от Перник за Драгоман или Калотина ще преминават през Брезник-Божурище или Сливница.

Отчетено беше, че в кв. “Княжево” са взети спешни мерки за подобряване на маркировката, засилено е присъствието на органите на ДАИ и КАТ, а проверките, според компетентността им, са по-чести и по-прецизни.

На тази среща беше предложено да се вземат спешни мерки за ограничаване на преминаването на автомобили през Перник и “Княжево” в петък вечер, неделя вечер и понеделник сутрин, защото това са пикови часове за тежкотоварния трафик.

По повечето от предложенията беше постигнат консенсус, но идеите ще продължат да се обсъждат.

Вицепремиерът Василев фиксира конкретни мерки, които колегите му, министрите Петканов и Церовски, да предприемат за бързото решаване на проблема. Министър Петканов ще възложи на КАТ да се направят ограничения на скоростта в определени участъци, да се подобри маркировката, както и още преди да е завалял снегът да се разположат техниките за опесъчаване на пътищата. Министър Церовски трябва да предприеме спешни мерки за построяването на магистрала “Люлин” и за ремонта на пътните отсечки по алтернативните маршрути.

От страна на МТС органите на ДАИ ще засилят контрола на автомобилите по отношение техническото състояние и претоварването им. Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще изгради жп прелез при Брезник, за който вече са осигурени 50 000 лв.

До края на месеца министър Василев ще отнеме лицензите на 1 165 автомобилни превозвачи за вътрешността на страната, които не са доказали финансова стабилност. Това те трябваше да направят още през месец април тази година, защото изискването е основно за притежаването на лиценза за превоз на пътници и товари. 3005 са автомобилите, които ще спрат да работят сред отнемането на лицензите.

Министър Василев призова превозвачите, които присъстваха на срещата, да завишат собствения си контрол върху превозните средства. От своя страна браншовите организации в автомобилния транспорт се ангажираха да не блокират пътищата.

Позицията на Гражданския комитет за “Княжево” е, че няма проблем през софийския квартал да преминават изходящият трафик, лекотоварните автомобили и автобусите.

Министър Василев ще изпрати писма до министрите, кметовете и областните управители, които присъстваха на срещата, в които ще ги помоли да фиксират сроковете за изпълнение на обсъдените днес мерки.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed