Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Откриваме първата “Система за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването” в България 13.09.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще открие първата у нас “Система за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването” (VTMIS /Vessel Traffic Management and Information System/) във Варна. Официалното откриване на системата ще се състои на 14 септември, вторник, от 12.00 ч на площада пред ремонтираната административна сграда на ИА “Морска администрация” – Варна. Така ще стартира тридневното работно посещение на вицепремиера в морския град.

VTMIS-системата осигурява необходимостта от вземането на съвременни решения за безопасността на корабоплаването в съответствие с най-новите изисквания на Международната морска организация и Европейските директиви. Проектът е финансиран по програмата ФАР и включва интегрираното изграждане на няколко подсистеми – GMDSS.A1, AIS, RDF и VTS, обединени в обща организационна и техническа структура - VTMIS.

Досегашните използвани системи не осигуряваха достатъчно плътно и надеждно покритие на УКВ, което създаваше сериозни проблеми, особено при комуникацията с малки плавателни съдове, снабдени с маломощно радиооборудване. Новата система GMDSS.A1 оперира с изградена мрежа от УКВ приемопредаватели с цифрово дистанционно управление. Осигурено е и постоянно 24-часово следене на морските радиочестоти и гласова комуникация с плавателните съдове на дистанции над 30-40 морски мили. Дежурните оператори разполагат и с цялата актуална информация за разположението на плавателните съдове, получена от VTMIS. Това позволява те бързо и ефективно да осигуряват информация за обстановката на мястото на бедствието и за Морския спасително-координационен център. Другата основна функция на GMDSS е осигуряването на морска информация за безопасност (метео- и навигационни предупреждения и съобщения).

Чрез изграждането на бреговата система става възможно дистанционното събиране на данни от корабните AIS (Автоматични идентификационни системи), които се интегрират с данните, събрани от другите средства за наблюдение и се изобразяват на терминалите в трафик-центровете. Базовите станции на AIS са разположени на Калиакра, Кичево, Емине, Бургас, връх Китка и Пост 3.

През октомври се очаква да заработи и вторият VTMIS-център в България – в гр. Бургас. Така ще бъдат осигурени безопасността и редът в критичните за корабоплаване участъци – Варненския и Бургаския залив, Варненското езеро и котвените стоянки. В бъдеще се предвижда и инсталирането на телевизионни и термовизионни камери в тесните морски участъци.

Успешното реализиране на този проект ще постави България на челно място в Черноморския регион по отношение на изпълнението на изискванията, директивите и препоръките на Европейския съюз и Международната морска организация.

В 13.15 ч вицепремиерът Василев и изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Пейчо Манолов ще дадат пресконференция в Конферентната зала на втория етаж в административната сграда на ИАМА – Варна.

На 15 септември министър Василев ще дари компютърна техника на 4 варненски училища, както и на училищата в градовете Аксаково, Суворово, Вълчи дол, Ветрино и Провадия. На следващия ден ще бъде дарена компютърна техника и на още 6 училища в областта. Предоставянето на компютри за откриването на виртуални катедри е част от програмата i-клас на проекта i-България на Министерството на транспорта и съобщенията. Програмата включва създаването на компютърни класове в българските училища, като всеки новоизграден компютърен клас ще бъде осигурен с широколентов достъп до Интернет. До края на 2004 г. 50 средни училища ще бъдат оборудвани с над 500 компютъра с възможност за свързване към високоскоростен Интернет.


***

Програмата на вицепремиера Николай Василев за посещението му във Варна можете да откриете тук.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed