Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
СЪВМЕСТНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА И НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАТВАРЯНЕТО НА ОФИСА НА КОМПАНИЯ “BEXX AIR” 16.09.2004

Фирмата “Бекс еър експрес” ЕООД е българско търговско дружество, регистрирано по Търговския закон, в Софийски градски съд, БУЛСТАТ 131164194. Дружеството е с управител Дирк Виземан, който е едноличен собственик и гражданин на Федерална република Германия.

“Бекс еър експрес” ЕООД се представя чрез Интернет за “нискобюджетна авиокомпания” /low cost airline/. От края на миналата година същата извършва продажби на билети за превоз по въздуха чрез Интернет, като за въздушния превоз наема български авиационни оператори и извършва полети от летища в България до летища в Германия и Белгия и обратно. След постъпването на жалби от пътници, Министерството на транспорта и съобщенията, респективно Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” извърши проверки и установи, че “Бекс еър експрес” ЕООД не е авиационен оператор по смисъла на Закона за гражданското въздухоплаване. В тази връзка това дружество няма право, в съответствие с чл. 6, чл. 64, ал. 4 и чл. 65 от същия закон, да извършва превози по въздуха, както и да продава от свое име и за своя сметка билети за превоз на пътници по въздуха.

Министерството на икономика от своя страна извърши проверка в регистъра на лицензираните туроператори и туристически агенти и установи, че “Бекс еър експрес” ЕООД не е лицензиран като такъв по Закона за туризма.
При проведената среща с управителя на “Бекс еър експрес” ЕООД на 03.05.2004 г. в Министерството на транспорта и съобщенията същият потвърди, че дружеството не притежава лиценз за туроператор или туристически агент, като заяви, че му предстои регистрация за туроператор в Германия и че ще организира полети и ще продава билети за превоз по въздуха, използвайки немския лиценз на своя дъщерна фирма, регистрирана в Германия.

Туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на Република България се извършва само въз основа на лиценз, издаден със заповед на министъра на икономиката, съгласно чл. 17, ал. 1 от Закона за туризма. В тази връзка, със своите действия, г-н Дирк Виземан е нарушил Закона за туризма.
Министерството на икономиката е сезирало Комисията по търговия и защита на потребителите, която има правомощия да извършва проверки по случая, съгласно Закона за туризма.

От своя страна, Комисията по търговия и защита на потребителите е извършила проверки, връчила е на управителя на дружеството предписание, съставила е акт за нарушение на Закона за туризма и в последствие е затворила офиса на фирмата в гр. София.

Безкрайно беше учудването ни, когато г-н Дирк Виземан започна усилена медийна атака, обвинявайки българската държава и администрация за нанесените му щети и ощетяването на пътниците. Считаме, че с незачитането на действащите на територията на Република България закони, тази регистрирана по българския Търговски закон фирма нанася вреда както на потребителите, така и ощетява лоялните авиокомпании, туристически оператори и туристически агенти. С действията си г-н Виземан не само демонстрира незачитане на правния порядък в страната, но и нанася вреда на имиджа на България.

Администрацията на Република България не ограничава правата на легитимните субекти, но е задължена да контролира и спазва изискванията на вътрешната нормативна уредба, международните документи, включително Директивите и Регламентите на Европейския съюз, като по този начин защитава правата както на българските, така и на чуждестранните граждани.

Поради това смятаме, че обвиненията в пресата, отправени към различни български институции, са напълно неоснователни и необосновани.

Абсолютно задължително е всички търговски субекти, които осъществяват стопанска дейност в страната, да спазват националните законови изисквания.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 00
e-mail: press@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed