Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Йордания иска да обучава свои жп и морски специалисти в България 17.09.2004

Йордания проявява интерес към възможностите за обучение на свои жп и морски специалисти в България. Това стана ясно по време на днешната среща на вицепремиера Николай Василев и заместник министър-председателя и министър на индустрията и търговията на Хашемитско кралство Йордания д-р Мохамед ал Халайка. Министър Василев представи възможностите на Висшето ни транспортно училище “Тодор Каблешков” и обеща да осигури практика в жп структурите на БДЖ и НК “ЖИ” на желаещите йордански железничари. По време на разговорите Николай Василев представи още и възможността за подготовка на йордански морски специалисти в Българския морски квалификационен център във Варна.

По време на срещата вицепремиерът Василев и д-р Халайка подписаха Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания за морското търговско корабоплаване и пристанищата.

В текстовете на Спогодбата е отразено съгласието на двете страни взаимно да предоставят на корабите си, участващи в международните морски превози, същия режим както на собствените си кораби по отношение на свободния достъп до пристанищата, предоставянето на кейови места и на товаро-разтоварно оборудване, слизането и качването на пътници, събирането на пристанищни такси и използването на услуги, свързани с морското търговско корабоплаване.

С оглед на постигането на максимално облекчен режим на превозите по море между България и Йордания, двамата вицепремиери постигнаха договореност за взаимно признаване на документите, които удостоверяват националността на корабите, тонажните сертификати и другите корабни документи, издадени или признати от едната от двете страни.

България и Йордания се споразумяха след влизането в сила на Спогодбата да освобождават от нови измервания корабите на всяка от договарящите се страни, които са снабдени със законно издадени тонажни сертификати.

Двамата вицепремиери обмениха опит и в областта на високите технологии, като българската страна изрази подкрепата си за инициативата “Нови пазари на информационните технологии” на краля на Йордания Абдуллах ІІ. Идеята предвижда установяването на сътрудничество между държави, съизмерими по площ, население, ниво на икономическото и социалното развитие и търсенето на нови възможности за разширяването на икономическите връзки между страните-членки в областта на Информационните технологии, комуникациите и научно-развойната дейност с цел да се активизира участието и присъствието на въпросните държави в новата глобална икономика.

По време на срещата министър Василев изрази още желанието на българската страна за изграждането на инженерингови проекти до ключ в арабския свят, както и интереса ни към реализирането на съвместна дейност между български и йордански фирми по възстановяването на следвоенен Ирак.

* * *

Вицепремиерът на Йордания Мохамед ал Халайка е на официално посещение в България от вчера, 16 септември. Министърът на индустрията и търговията на Хашемитско кралство Йордания е начело на правителствена делегация и е придружаван от 8-членна бизнес делегация. Тя включва представители на Аманската индустриална камара, Йорданската фосфатна компания, Йорданската асоциация на производителите на фармацевтични и медицински прибори и устройства и Асоциацията на йорданските износители и производители на плодове и зеленчуци.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed