Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Централна гара София ще бъде ремонтирана 17.09.2004

“Възложих на директора на Национална компания “Железопътна инфраструктура” да разработи няколко проекта за цялостен ремонт на Централна гара София, включително на колозовите и подземията” – това съобщи вицепремиерът Николай Василев по време на тържественото отбелязване на 30-годишния юбилей на гарата.

Констатирахме, че най-старата входна врата на столицата е изиграла добра роля за столицата и за България, но с оглед съвременните изисквания на 21 век преценихме, че тя трябва да бъде модернизирана – допълни Николай Василев. Според финансовите разчети на НК ЖИ за цялостен ремонт на гарата ще бъдат необходими около 15 млн. лв. Обсъждат се и по-радикални варианти – за построяването на ново приемно здание на гарата, като всичко е въпрос на финансови разчети и на техническа целесъобразност във връзка с нуждите на железниците. До края на годината се очаква да имаме окончателно решение и план за действие – каза министър Василев.

От наемите на обектите на територията на Централна гара София Национална компания “Железопътна инфрастуктура” има годишни приходи в размер на 600 000 лева – съобщи генералният директор Димитър Гайдаров.

През последната една година са започнали ремонти на три големи, възлови гари – в Русе, Варна и Първомай. Ремонтът на гара Първомай се налага заради големия инфраструктурен проект по Програма ИСПА – “Реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница” – каза още Гайдаров. Очаква се ремонтът на гара Първомай да приключи едновременно с първия ЛОТ на проекта “Пловдив-Свиленград”. Около 50 други по-малки гари в момента се ремонтират.

Специално за юбилея на Централна гара София беше дошъл бившият директор на гарата Георги Бойкин. В продължение на 20 г. най-голямата гара в страната е била под негово ръководство.

***
Допълнителна информация за историята на гарата на София и статистика за пътникопотока и за дейността на БДЖ в гарата можете да прочетете тук.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed