Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Камери ще контролират дейността на граничните органи 27.10.2004

18 млн. лева, които бяха предоставени целево от Министерския съвет за подобряване вида и дейността на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, бяха разпределени окончателно по време на днешното заседание на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол – съобщи вицепремиерът Николай Василев.

Заседанието се проведе днес в Министерството на транспорта и съобщенията. В състава на Междуведомствения съвет участват заместник-министри от 9 министерства, представители на 16 областни управи и директорите на Гранична полиция и Агенция “Митници”.

Ще има стриктен контрол върху изразходването на тези средства – увери Николай Василев. Той уточни, че има поети конкретни отговорности от отделните ведомства и че Междуведомственият съвет ще положи всички усилия тези 18 млн. лв. да бъдат усвоени напълно до декември 2004 г., за да не се наложи държавният бюджет да си ги прибере обратно.

Средствата са само за граничните контролно-пропускателни пунктове, а не за инфраструктурата, водеща до тях. Няма нито един пункт, който да е лишен от тези допълнителни пари, защото всички те се нуждаят от ремонти и сериозно освежаване.

Големите пунктове получават повече средства, защото те са по-натоварени и обслужват много пътници. Пунктовете на границите ни с Турция, Македония и Сърбия и Черна гора, които ще бъдат външни за Европейския съюз след като нашата страна стане пълноправен член на ЕС, са много по-важни, отколкото тези, които ще бъдат вътрешни за общността и тяхната роля ще намалее след 1 януари 2007 г.

ГКПП Капитан Андреево ще получи 7 млн. лв., от които 130 000 лв. ще се използват за ремонт на 10 км пътната инфраструктура, водеща към пункта, ще се изгради трета пътна лента на стойност 850 000 лв. Най-голямото перо е за изграждане на бетонови настилки на стойност около 4,5 млн. лв., които ще се използват основно от тежкотоварните автомобили и др.

За ГКПП Калотина са заделени 3 358 146 лв. Те ще се оползотворят за ремонт на пътната настилка, за построяването на нова ограда на пункта, за реализация на проект за събиране на отпадъци и др.

За довършването на новия граничен пункт при Лесово-Хамзабейли на българо-турската граница, за който очакванията са да поеме част от трафика на Капитан Андреево, са предвидени 2 684 920 лв. За ГКПП Малко Търново са отделени 135 000 лв.

Тридесет и девет задачи, които са разпределени между всички министерства, отговорни за граничния контрол, е поставил министър Василев на второто заседание на Съвета. По много от тях изпълнението е вече стартирано.

“Като председател на Междуведомствения съвет за мен е предизвикателство да пресека и ако мога да унищожа тясно-ведомствения и почти феодалния манталитет на деветте министерства, които участват в работата по ГКПП-тата. Няма да позволя да продължи практиката, според която всички министерства са съгласни с реформите на границата, но едно на друго си прехвърлят отговорностите, създават нови работни групи и така отлагат решаването на проблемите” – категоричен беше министър Василев.

Около 700 000 лв. са останали не разпределени, но с тях днес беше прието да се закупят и поставят камери на всички пунктове, които да контролират дейността на граничните и митническите власти. В изпълнение на последното решение на Министерския съвет ще бъдат назначен 12 нови служители на границата, които ще отговарят за общия контрол на държавата върху ГКПП-тата. Те ще се отчитат на областната управа.

Останалата част от парите ще се употреби за изработването на унифицирана визуализация на символите на държавността - национални флагове, герб, указателни табели и др. Компютърна и друга специализирана техника за нуждите на Гранична полиция и Агенция “Митници” ще бъдат закупени също, за да може обслужването на “едно гише” да се реализира напълно и със съвременна техника.

Разпределението на средствата можете да видите тук.

 

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed