Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Македония за първи път официално призна дълга на железниците си към БДЖ 19.04.2004

Днес завърши официалното посещение на вицепремиера Николай Василев в република Македония. Преди обяд той се срещна с мининистър-председателя на Република Македония Владо Бучковски и с президента на нашата съседка Бранко Цървенковски.

Вчера, в късния следобед, министър Василев разговаря с македонския си колега Джемали Мехази. Двамата се срещнаха в Скопие, в Министерството на транспорта и съобщенията.

Двамата министри подписаха съвместна декларация, която съдържа договореностите от проведената среща вчера (18 април 2005).

В декларацията за първи път Македония призна дълга на Македонските железници към БДЖ. В документа се цитира и сумата на този стар дълг, натрупан в периода от 1990 до 1995 година. Той е в размер на 3 619 647 евро. Лихвата върху дълга достига до 1 165 075 евро.

Освен посочените задължения на Македонските железници към БДЖ от 2000-та година насам се трупат и нови такива.

Двамата министри се договориха да се проведе Заседание на експерти до края на май в България, на което да бъдат определени начините, договорите и сроковете за плащане на дълга и лихвите по него. Освен това ще се обсъдят и вариантите за изплащане на новонатрупаните дългове към БДЖ от страна на Македонските железници.

Преди време Македония даде така наречената “5-та свобода” на България. Във вчерашната декларация, която двамата министри подписаха е записано, че даването на “5-та свобода“ на българския авиационен превозвач “Хемус ер” , който ще лети по дестинацията София – Скопие –Тирана – Скопие – София, е в съответствие с европейските директиви за либерализация на въздушния пазар.

Частната авиосомпания “Хемус ер” ще изпълнява този полет два пъти седмично, като тенденцията е тези полети да бъдат по-чести” - съобщи министър Николай Василев.

По време на разговорите вицепремиерът Николай Василев и министър Джемали Мехази още веднъж потвърдиха важността на транспортната ни инфраструктура за подобряването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Македония.

Отново беше дискутиран въпросът за изграждането и електрификацията на жп линията София – Скопие. България има възможност за една година сама да изгради липсващата част от жп линията, която е в размер на 2 км до границата.

Тази линия е изключително важна и в най-кратък срок трябва да бъде електрифицирана. По отношение на изграждането на жп линията в македонската част, все още няма яснота кога и по какъв начин ще се реализира това. Възможно е даването на този участък на концесия, за да се построи жп линията и после концесионерът да си възвърне инвестицията си чрез инфраструктурните такси. Поради големия размер на необходимите средства е малко вероятно проектът да бъде реализиран с публични средства.

Министрите изразиха своята готовност и подкрепа за ускоряване на строителството на проектите по Общоевропейския транспортен коридор №8. Министър Василев определи Коридор №8 като ключов за региона и допълни, че това е начинът България, Македония, Албания и Италия да бъдат обединени чрез обща инфраструктура. Коридорът трябва да бъде един от приоритетните за изграждане от Европейския съюз - заяви министър Василев.

Двамата министри потвръдиха намерението на България и Македония да бъдат изградени още 3 нови гранични пункта при Невестино – Делчево, Струмяни – Берово и Симитли – Бехчево, съгласно подписаните международни споразумения.

В края на срещата министър Василев и министър Джемали Мехази отчетоха, че досега постигнатите резултати в двустранните отношения на двете страни на политическо и икономическо ниво са задоволителни и за двете страни.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed