Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТС подкрепя идеята на неправителствените организации за създаването на Център за насърчаване на корабоплаването 21.04.2005

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя идеята на неправителствените организации за създаването на Център за насърчаване на корабоплаването.

Това стана ясно по време на Международния семинар на тема “Насърчаване на морските превози на къси разстояния”. Той се провежда днес и утре в град Варна. Организиран е от секцията Техническа помощ и информационен обмен (ТАIEX) на Генерална дирекция “Разширяване” при Европейската комисия.

Съорганизатори на семинара от българска страна са Центърът за насърчаване на морските превози на къси разстояния – България, Асоциацията на българските пристанища и пристанищни оператори, Българската асоциация на корабните брокери и корабните брокери и агенти, Българската асоциация на корабопритежателите и Българската национална спедиторска асоциация.

Центърът за насърчаване на корабоплаването ще бъде създаден с подкрепата на ТАIEX със седалище Варна. Подобни центрове има в още 16 страни – Финландия, Франция, Германия, Испания, Полша, Италия и др. Представителите от ТАIEX заявиха, че се надяват скоро и нашата страна да се присъедини към тях, както и да заработят успешно с колегите си от европейските центрове. Създаването на тези центрове има за цел насърчаването на корабоплаването на кратки разстояния, разпространението на информация за бизнеса и за други европейски дестинации.

Главната цел на семинара във Варна е да бъде обменена и обсъдена информация за възможностите и перспективите за развитие на морските превози на къси разстояния в района на Черно море и свързаните с него морета. Както и за общоевропейската политика и политиката за сътрудничество на държавите от региона, в тази област.

Участие в семинара взеха висши служители от ЕК и представители на страните от региона.

При откриването на семинара зам.-министър Мартинова заяви, че транспортът е важен фактор за развитието на икономиката ни. Наред с другите инфраструктурни

отрасли, транспортът обезпечава жизнеспособността на обществото, като се явява важен инструмент за достигане на социалните, икономическите, външно-политическите и други цели на страната.

Значимостта на речния и морския транспорт днес се състои в факта, че водният транспорт предлага сериозна алтернатива на автомобилния транспорт и щади околната среда. А същевременно е в състояние и да привлече клиенти с качествената си и сравнително евтина превозна услуга.

Зам.-министър Мартинова направи и презентация на тема “Стратегията за развитие на морския и речен транспорт и пристанищата в Република България”.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg

Приложения
 Презентация на тема “Стратегията за развитие на морския и речен транспорт и пристанищата в Република България” - част 1 (2.76 MB)
 Презентация на тема “Стратегията за развитие на морския и речен транспорт и пристанищата в Република България” - част 2 (6.9 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed