Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТС подготвя официално становище до италианската страна по проекта “Джустиниано” 20.08.2004

До края на месеца Министерството на транспорта и съобщенията ще изпрати официално становище до италианската страна по проекта “Джустиниано”. В него ще бъде аргументирана концепцията на българската страна по предложения проект и ще бъдат посочени преимуществата на варианта, при който центърът за управление на въздушното движение в София ще може да заеме подобаващата за възможностите му позиция.

През месец юли т.г. Италия представи в София своя стратегически план за проекта “Джустиниано”, като подчерта, че търси тясно съответствие с Регламентите на ЕС за създаване на Единно европейско небе, в частност за създаването на единна система за управление на въздушното движение в Югоизточна Европа. Проектът Giustiniano-SEECAS в този междинен вариант предвижда управлението на въздушното движение над 6000 м. да се поеме от един единствен регионален център, разположен в Бриндизи и управляващ въздушния трафик на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Малта, Румъния, Турция и Сърбия и Черна гора на първо време, а в последствие – по крайбрежието на Северна Африка и в Кипър. Според авторите на проекта по този начин ще бъде преодоляна разпокъсаността на въздушното пространство в региона. Предвижда се центърът да се експлоатира съвместно от всички участващи в проекта държави, чрез специално учредена за целта организация. Съществено място в проекта се отделя и за създаването на междуправителствена агенция, която по-късно би могла да играе и ролята на организация за аеронавигационното обслужване на цялото въздушно пространство или част от него.

Този вариант на проекта “Джустиниано” не е приемлив за българската страна. Позицията на Министерството на транспорта и съобщенията се базира на съществените преимущества, с които разполага Ръководството на въздушното движение у нас. Най-важното от тях е географското разположение на България, което осигурява възможност за директни комуникационни линии и реална възможност за изпълнение на функции от регионален мащаб. Страната ни разполага с отлично обучен и квалифициран персонал и изградена комуникационна инфраструктура.

Министерството на транспорта и съобщенията няма да приеме документ, който не е изгоден за страната ни. България не настоява обезателно да бъде включена в проекта “Джустиниано”, а се старае да се впише по най-изгодния икономически за страната ни начин в регулативната инициатива за Единно европейско небе, която Европейският съюз прие в началото на тази година. Пакетът от четири регламента на ЕС предопределя създаването на трансгранични функционални блокове, които да обединяват въздушното пространство на една или няколко държави. По този начин традиционният национален подход за организация и управление на въздушното движение се заменя с интегриран подход.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed