Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Интересите на всички страни ще бъдат защитени при концесионирането на морските ни летища 26.07.2004

Интересите на всички страни – държавата, служителите на летището, местната общност, авиокомпаниите, пътниците и туроператорите – ще бъдат защитени при концесионирането на морските ни летища във Варна и Бургас. Това заяви днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев на среща си с ръководството и служителите на летище Бургас. На нея присъстваха още зам-министрите на транспорта - Красимира Мартинова и Никола Янков, изпълнителният директор на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” Калин Барзов, областният управител на Бургас Иван Витанов, както и председателят на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Летищата ще се отдават в пакет, но лицензът за летищната дейност, инвестиционната програма и Генералният план ще бъдат индивидуални за всяко едно от тях и ще се регулират от ГВА. Концесионерът ще бъде задължен да предостави на държавата парична гаранция за качественото изпълнение на договора. Гаранцията ще покрива задълженията за капиталови инвестиции и концесионното възнаграждение. Концесионният договор ще съдържа и клаузи за прекратяване на договора от страна на държавата, в случай на неговото неизпълнение от страна на концесионера, заяви още министър Василев. Летищата ще се отдават на концесия за срок от 35 години, с 15 млн. евро револвираща гаранция за качествено изпълнение на договора. Началната концесионна такса ще бъде 3 млн. евро, а паричният депозит за участие в конкурса ще бъде в размер на 300 хил. евро.

За първите шест месеца на 2004 г. летище Бургас има увеличение на пътникопотока с 37,5 % в сравнение със същия период на миналата година. По този показател морското ни летище е водещо в България, допълни вицепремиерът Василев. Той прогнозира, че очакваният ръст на туристопотока през Бургас за тази година ще бъде повече, отколкото на останалите аерогари в страната.

По-рано днес министър Василев откри три модерни компютърни зали в бургаския университет “проф. д-р Асен Златаров”. Мултимедийните лаборатории се финансират от проекта Български виртуален университет (i-Университет) на Министерството на транспорта и съобщенията. Общата стойност на оборудването е на стойност 31 915 лв.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed