Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Влакът Истанбул-Кьолн експрес ще преминава през нашата страна 10.05.2004

На 9 май 2004 г., неделя, в Истанбул беше открит новият експресен товарен влак Истанбул–Кьолн. В церемонията взеха участие от българска страна заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова, министърът на транспорта и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм, генералният директор на Турските железници Сюлейман Караман, председателят на Съвета на директорите на германските железници “Дойче бан” Харт Мут Медорн и др.

Новата експресна композиция за товарни превози, която ще се нарича Истанбул-Кьолн експрес, ще тръгва от гарата в Истанбул в 16.10 ч и ще пристига след 96 часа в Кьолн. Това е много добро транзитно време за железопътния транспорт. Засега ще пътува по един влак седмично в двете посоки. Основната дестинация на товарния влак е по протежението на Коридор № ІV. Композицията ще преминава през териториите на Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия. Дължината на цялата линия е 2 792 км.

Проектът съществува от няколко години, но едва сега става реалност. Амбицията на немските и турските железници е да има такъв влак всеки ден.

Новият влак се оперира от компанията “Сименс”. Вагоните са нови и модерни. Има потенциал на територията на нашата страна да се направи разклонение на линията, за да се облекчат българските товародатели – каза още зам.-министър Крушкова.

В приветствието си при откриването на влака Анелия Крушкова подчерта, че перспективата пред този проект е да се включат и другите страни по Коридор ІV /България, Румъния Унгария и Австрия/ и да сложат свои вагони в него.

В Турция бяха подписани и два меморандума. Единият е за облекчаване преминаването на новия влак през гарите и граничните пунктове. Идеята е всяка една от страните да положи усилия влакът да пристига за определеното време и дори то да бъде намалено впоследствие. Вторият меморандум е за разбирателство на страните по Коридор № ІV.

По-късно в Истанбул се проведе церемония по официалното стартиране на строителните работи за изграждането на тунел под Босфора. Сред гостите бяха и министрите на транспорта на Сирия, Ливан и Гърция. След 56 месеца ще има тунел под Босфора, който ще осигурява само железопътна връзка.

В момента зам.-министър Крушкова е на посещение в завод за производство на пътнически вагони.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed