Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
“Булмаркет – ДМ” ООД е първият частен жп превозвач на товари 11.05.2004

“Булмаркет – ДМ” ООД получи първият лиценз за превоз на товари с железопътен транспорт. Лицензът връчи вицепремиерът Николай Василев на специална церемония в Министерството на транспорта и съобщенията.

Моментът е исторически, защото за първи път държавният превозвач БДЖ ЕАД ще има своята благородна и достойна конкуренция – каза министър Николай Василев по време на церемонията.

Лицензът е безсрочен, но на всеки пет години “Държавната железопътна инспекция” ще проверява за спазването на условията, при които е издаден. Превозвачът ще оперира в участъка Русе-Север – Русе-Разпределителна – Каспичан. Ако фирмата желае да разшири дейността в жп мрежата на страната, тя трябва да кандидатства пред Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” за национален или друг вид регионален лиценз.

Първият частен жп превозвач в историята на българските железници е заплатил 10 000 лв. за лиценза в държавния бюджет, според изискванията на Тарифа №5. Новият превозвач ще заплаща инфраструктурни такси на Национална компания “Железопътна инфраструктура” за използването на железопътната мрежа на страната, каквито такси плаща и националният превозвач.

“Булмаркет - ДМ” ООД е 100% частна българска компания. Седалището й е в гр. Русе. Дружеството се занимава основно с дистрибуция на газ пропан-бутан и в по-малка степен с дистрибуция на дизелово гориво, бензин и др. горива. Има добре изградена търговска мрежа за доставка и реализация на газ пропан-бутан в страната, осигурява задоволяване на 20-25% от пазарния дял в продажбите на едро за цялата страна.

На този етап дружеството разполага със:

  • Собствен жп клон с обща дължина 14 км., маневрени коловози, жп кантар и жп гара, намиращи се в Комбината за тежко машиностроене в Русе;
  • Три броя маневрени локомотиви, осигуряващи 24-часово обслужване на своите клиенти;
  • 316 вагона /собствени или наети от свои дъщерни фирми, които използва за свои нужди или отдава под наем за превоз на различни видове товари/;
  • Персонал за осигуряване на експлоатацията в железопътната мрежа;
  • Спедиторска фирма, която осигурява ежедневна информация за движението на транспортните средства.

“Булмаркет - ДМ” ще извършва превози на товари в участъка Русе-Север – Русе-Разпределителна – Каспичан. Транспортът в този участък ще се извършва с локомотив 55 серия, а при увеличаване на товарооборота допълнително ще бъде нает локомотив. Движението на влаковете ще се осъществява с график за движението на влаковете, предложен на НК “Железопътна инфраструктура”.

“Булмаркет - ДМ” ООД разполага с множество цехове и сгради, които представляват интерес за местните и чуждестранни инвеститори, а посредством добре изградената инфраструктура се създава удобство за транспортиране на произвежданите от тях стоки.

Възможностите на фирмата са със собствен персонал и допълнително наети хора да изпълнява поетите задължения като осигури продължителност, редовност, капацитет и качество на маневрената дейност и превозите на товари.

Подобряването на качеството на услугите ще допринесе за увеличаването на товарооборота в пристанищния комплекс на град Русе и в безмитна зона.

Пред Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” дружеството е заявило в дългосрочен план намерението си да добие опит в областта на превозите на товари по направление Русе-Север – Русе-Разпределителна – Каспичан, който опит да е основата на бъдещото развитие на фирмата като превозвач на товари с железопътен транспорт за цялата жп мрежа.

***
Лицензирането на частен превозвач стана възможно с приемането на Закона за железопътния транспорт през 2001 г. Този закон се смята за смята за уникален с това, че:

  • осъществи безусловното разделяне на инфраструктурата и превозвача;
  • позволи прозрачни търговски взаимоотношения между инфраструктурата и железопътните превозвачи, базирайки се на издадените с акт на Министерския съвет такси и тарифи;
  • регламентирани са взаимоотношенията с клиентите и тяхната защита.

Органът, отговорен за лицензирането на железопътните предприятия за превоз на пътници и/или товари и на лицата, издаващи сертификат за безопасност, е Министерството на транспорта и съобщенията, а таксата, която трябва да се заплати за издаване на съответната лицензия се определя с акт на Министерския съвет.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25

e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed