ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Транспорт » Нормативни актове » Проекти

Проект на Наредба за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства 25.10.2011
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

Мотиви

С наредбата се уреждат:

1. условията и редът за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства;

2. условията и редът за издаване на разрешение за извършване на периодични прегледи на ППС;

3. условията и редът за извършване на прегледи и проверки за установяване на годността на превозните средства, с които се извършват превози на опасни товари, да превозват определени опасни товари съгласно Европейскта спогодба за извършване на превоз на опасни товари по шосе;

4. изискванията към председателите на комисии и техническите специалисти, които извършват периодични прегледи на ППС;

5. изискванията към контролно-техническите пунктове, в които се извършват периодични прегледи на ППС;

6. редът за издаване на удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването на автобусите, с които се извършват превози на деца и/или ученици.

В проекта на наредбата са предвидени изискванията към информационната система за електронно регистриране отчита извършените от контролно-техническите пунктове прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства в реално време.

Въведжда се изискване контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение, която дава възможност за контрол на извършваните периодични прегледи в реално време и за последващ контрол, чрез запазване на определен брой графични изображения на превозното средство с ясно различим  регистрационен номер.

Предвидено е персонализиране на отговорността за качеството на извършените прегледи. Ясно са разграничени отговорностите на лицата, получили разрешение за извършване на периодични прегледи, председателите и членовете на комисии при извършването на периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на ППС.

 

Пълният текст на проекта на Наредба  за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства може да се види в Приложението.

Лице за контакти

Стефан Павлов - началник на отдел "Технически прегледи" в дирекция "Пътни превозни средства и водачи",
тел. 02/ 9308863,
e-mail: spavlov@rta.government.bg

Приложения
 Проект на Наредба за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (296.5 KB)
 Приложение № 1 към чл. чл.12,ал.2, т.1 (240.5 KB)
 Приложение, неизправност (1.01 MB)
 Приложения № 2,3,4,5,6,7,8,9 (1.03 MB)
 Приложение № 13, към чл. 43, ал. 1, т. 4 (131.5 KB)
 Приложение № 14, към чл. 43, ал. 1, т. 4 (141.5 KB)
 Приложение 11 към чл. 38, ал. 5 (69 KB)
 Приложение 12 към чл.38, ал. 5 (45 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени