ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Обсъдихме Кодекса за сигурност в морското корабоплаване и пристанищата20 години висше образование във ВТУ “Тодор Каблешков” 11.06.2004

От 1 юли 2004 г. влиза в сила Кодексът за сигурност в морското корабоплаване и пристанищата /ISPS Code/. По този повод днес, 11 юли 2004 г., в Министерството на транспорта и съобщенията се проведе среща. На нея участваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова, капитан далечно плаване Пейчо Манолов, офицери по сигурността от Параходство “Български морски флот”, както и представители на пристанищата, корабособственици и специалисти от Висшето военно-морско училище във Варна и Техническия университет.

По време на разговорите бяха обсъдени въпросите за юридическото въвеждане на Кодекса, както и практическото му приложение от страна на администрацията. Отчетена беше отличната готовност от страна на МТС, корабособствениците и пристанищата, за включването им в срок в международната инициатива по сигурността.

Кодексът за сигурността в морското корабоплаване и пристанищата /ISPS Code/ e международно установена правна рамка, уреждаща системата от правила за повишаване на сигурността в морското корабоплаване и пристанищата. Той създава рамка за определянето на заплахите за сигурността на корабите и пристанищата и предприемането на предпазни мерки, както и осигурява навременно и ефективно събиране и обмен на информация. Кодексът обхваща всички пътнически и транспортни кораби, мобилните плаващи сондажни платформи и пристанищата.

Въвеждането на Кодекса в нашата страна става възможно с промяната в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Освен това Министерството на транспорта и съобщенията е подготвило и проект на Наредба за условията и реда за постигане на сигурността на корабите и пристанищата, която въвежда изискванията на ISPS кода. Очаква се Наредбата да бъде приета до края на юни 2004 г.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени