ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев и еврокомисарят Лийканен стартираха проекта i-Център 14.06.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и еврокомисарят по въпросите на информационното общество Ерки Лийканен официално стартираха проекта “i-Център”.

Проектът е част от инициативата на Министерството на транспорта и съобщенията “i-България” и се реализира съвместно с Програмата на ООН за развитие (UNDP). По време на стартирането се осъществи видеоконферентна връзка между първите 5 центъра, разположени в селищата Аврен, Гоце Делчев, Добрич, Лом и Смядово. На него присъства и постоянният представител на Програмата на ООН за развитие (UNDP) Нийл Буне.

Основната цел на “i-Център” е да осигури достъп до информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на българските граждани, особено в слабо развитите региони, както и да им предостави безплатен достъп до услуги на електронното правителство.

Дългосрочната цел на проекта е той да се превърне в своеобразен портал за регионалното развитие, както и в локален център за обучение и преквалификация в сферата на информационните технологии.

Развитието на ИКТ сектора е един от основните приоритети на българското правителството. В качеството си на министър, пряко отговарящ за развитието му, обединих всички свои програми и проекти в инициативата “i-България”, заяви вицепремиерът Василев. Амбицията ми е до края на 2006 година страната ни да достигне средното ниво на показателите за развитие на информационното общество на страните-членки на ЕС, допълни той.

Проектът “i-Център” предвижда обособяването на 70 центъра за комплексно информационно и комуникационно обслужване на гражданите до края на 2004 година. Те ще бъдат изградени основно в райони със слабо насищане с телекомуникационна инфраструктура, както и с понижени нива на трудова заетост и общо икономическо развитие. До края на 2005 г. в страната ни ще бъдат открити още 300 центъра.

За допълнителна информация:
Николай Михайлов, Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията

Тел: 940 96 02
e-mail:
nmihaylov@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени