ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Балканските министри на транспорта обсъдиха общата си позиция по отношение на СЕМТ разрешителните 26.05.2004

По покана на вицепремиера Николай Василев министрите на транспорта от балканските страни – Турция, Гърция, Македония, Албания, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, обсъдиха общата си позиция за начина на преразпределение на неизползваните СЕМТ разрешителни за международен автомобилен транспорт. Това стана по време на 88-та сесия на Съвета на министрите на Европейската конференция на министрите на транспорта /ЕКМТ/, която се провежда в столицата на Словения, Любляна. Въпросът за разрешителните ще бъде разгледан на утрешното заседание на Сесията.

На инициираната от министър Василев среща са дискутирани и мерките, предприети от страните за улесняването на преминаването на граничните пунктове в региона.

Министрите на транспорта на балканските страни се заинтересуваха от новите самолети на “България Ер”, които авиокомпанията взе на лизинг съвсем наскоро.

По-рано през деня Николай Василев се срещна със словенския министър на информационното общество Павел Гантар. Двамата министри обсъдиха развитието на телекомуникационния пазар и даването на мобилни лицензи от трето поколение /UMТS/, както и разпространението на широколентовия достъп до Интернет и начините на използване на съвременните информационни технологии в дома, училището и на публични места.

Вицепремиерът Николай Василев се срещна и с министъра на транспорта на Словения Марко Павлиха. Министър Василев поиска увеличение на квотата разрешителни за международния автомобилен транспорт с 6 000 бройки. За 2004 г. със Словения сме си разменили контингент от 8 400 разрешителни. През втората половина на месец юли в София ще се проведе двустранна среща на ниво министри на транспорта, стана ясно след срещата на Николай Василев с Марко Павлиха.

Днес министър Василев разговаря и с министрите на транспорта на Албания и Македония. Министрите подтвърдиха решението си за организиране на единен полет на авиокомпания “Хемус Ер” от София до Скопие, Тирана и Букурещ.

Министър Василев съобщи на турския министър на транспорта Бинали Йълдъръм, че има намерение на 7 юни тази година да внесе в дневния ред на Министерския съвет точка за разглеждане на доклад за мерките за подобряване и улесняване на граничните преходи и по-специално - на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetorva@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени