ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България ще председателства ЕКМТ през 2006 г. 27.05.2004

България е избрана единодушно да председателства Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ) от 1 юли 2006 г. Това стана ясно по време на 88-та сесия на Съвета на министрите на ЕКМТ, която се провежда в Любляна, Словения. До 1 юни 2006 г. страната ни ще участва в управлението на конференцията, като българският министър на транспорта и съобщенията ще бъде вицепрезидент.

Президентът на ЕКМТ се избира за период от една година, като от 1 юли 2004 г. до 1 юни 2005 г. председатели ще бъдат последователно руският и ирландският министър на транспорта. Във ЕКМТ членуват 43 страни, като България е пълноправен член от 1992 г.

С председателството на ЕКМТ ще затвърдим позициите на страната ни в Европейската транспортна система. Резултатите от работата на конференцията ще допринесат за приобщаването на България като пълноправен член на Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев.

Той допълни, че приоритетите по време на нашето председателство ще включват инвестиции във важни общоевропейски транспортни проекти и коридори, ускорена модернизация на граничните контролно-пропускателни пунктове и либерализация на международния автомобилен транспорт, където страната ни има традиционно силни позиции.

Министър Василев проведе редица двустранни срещи по време на конференцията с министрите на транспорта на САЩ, Русия, Великобритания, Дания, Норвегия, Унгария, Португалия, Ирландия, Словения, Полша и Черна гора. В рамките на тези срещи вицепремиерът поиска подкрепа за превръщането на новоизградения център за управление на въздушното движение в София в регионален център за Югоизточна Европа, съвместно с този в Бриндизи, Италия.

По време на разговорите си с американския министър на транспорта Норман Минета министър Василев благодари за съдействието на САЩ за повишаването на сигурността на българските летища. Американският министър се поинтересува кога ще има директен полет от България до САЩ и благодари за принципната позиция на страната ни в борбата срещу световния тероризъм.

На срещата си с министъра на държавното строителство, транспорта и жилищното устройство на Португалия Педро Кармона Родригеш министър Василев договори увеличаването на квотата разрешителни, които страните си разменят, от 50 на 200 бр.

По време на посещението си в Словения министър Василев подписа Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество на Република Словения за сътрудничество в областта на информационното общество, телекомуникациите и пощенските услуги. Меморандумът регламентира отношенията на страните в изграждането на информационното общество и съобщенията. В него са отразени приоритетните области, които ще бъдат предмет на сътрудничество между България и Словения. Той регламентира и новата регулаторна рамка за електронната комуникация на Европейския съюз, Плана за действие е-Europe, интернет защитата на данни в електронна форма, както и управлението на радиочестотния сектор. В Меморандума се отразява и съвместното участие на двете страни в проекти по VІ-та рамкова програма на Европейския съюз. С този документ се създава възможност съответните органи в двете страни да си сътрудничат в областта на информационното общество и информационните технологии.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetorva@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени